Sokan veszítették el állásukat Magyarországon az elmúlt hónapokban, ezért különösen fontos kérdés, hogy vajon kaphat otthonteremtési támogatást vagy lakáshitelt később az, aki a koronavírus járvány miatt ideiglenesen munka nélkül maradt. A családok otthonteremtését segítő és a gyermekvállalást ösztönző állami támogatások mindegyikénél elvárnak valamennyi folyamatos társadalombiztosítási (tb) jogviszonyt. A jogosultság megszerzésének egyik módja a munkaviszony, egy esetleges munkanélküliség megszakíthatja a folytonosságot - derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből.

Van egy kis engedmény

A folyamatosság szerencsére azt jelenti, hogy az adott támogatáshoz elvárt időszakon belül nem lehet összességében 30 napot meghaladó szünet, vagyis nem gond az egyszer 30 nap, de akár tízszer 3 nap sem. Könnyítés az is, hogy az arra jogosult munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka - ez maximum 90 nap lehet - ugyancsak tb-jogviszonynak minősül, így nem számít bele az említett 30 napba.

A babaváró hitelnél minimálisan 3 év folyamatos tb-jogviszony megléte a feltétel legalább az egyik igénylő részéről. A csoknál használt és újépítésű lakás vásárlásakor alapesetben 180 nap folyamatos tb-jogviszonyt várnak el, míg a 10 millió forintos támogatáshoz - 3 gyermek megléte vagy vállalása+ újépítésű ingatlan vásárlása vagy építése - két évet kell igazolni.

A falusi csoknál alapesetben 1 év tb-jogviszonyra van szükség, ám a 10 millió forintos támogatási összeghez két év a minimális elvárás. Plusz kikötés a babaváró hitel, a 10 millió forint összegű csok és a falusi csok esetében, hogy az igénylést megelőző 180 napra szigorúbb szabályok érvényesek, ezen időszakban mindenképpen munkaviszonyból, vállalkozói múltból származó tb-jogviszony szükséges.

Jövedelem is kell a hitelhez

Hiába van meg azonban a megfelelő jogosultság az állami támogatásra, ha hitelről van szó - legyen az akár államilag támogatott konstrukció -, minden esetben szükség van még legalább három hónap munkaviszonyra egyazon munkahelyen. Ez a feltétel a babaváró hitelnél, valamint a nagyon kedvező, maximum 3 százalékos fix kamatú csok-lakáshitelnél is.

A hitelek esetében fontos még, hogy az igénylő nem állhat már próbaidő alatt, hiszen ezen időszakban mind a munkavállaló, mind a munkáltató bármikor, indoklás nélkül visszakozhat. A bankok számára az sem mindegy, hogy valakit határozatlan vagy határozott idejű szerződéssel foglalkoztatnak, az utóbbit ugyanis sok bank most egyáltalán nem, vagy csak egyedi mérlegelés alapján fogadja el.

Mivel a bankok élő munkaviszonyt és jövedelmet is elvárnak egy hitelhez, értelemszerűen egy munkanélküli személy az adott pillanatban nem hitelképes, így számára egyedül a vissza nem térítendő csok támogatás - kivéve a 10 millió forint összegű támogatás - lehet elérhető.