Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb kiábrándító baleseti statisztika érkezett. A múlt év első tizenegy hónapjában 15 594 személysérüléses baleset történt, ami egyrészt 2017 azonos időszakához képest 3,6 százalékos növekedést jelent. Másrészt 2010 óta a legmagasabb érték - derül ki a rendőrségi adatokból.

A tizenkilenc megyéből tizenháromban több baleset volt, ahogy Budapesten is emelkedett a számuk az egy évvel korábbihoz képest.

Legtöbbször a gyorshajtás okozza a bajt

A kérdéses időszakban 517 halálos baleset volt, szemben az egy évvel korábbi 511 balesettel, legutóbb 2015-ben volt ennél rosszabb adat, akkor 529 halálos baleset történt tizenegy hónap alatt.

A balesetek során meghalt és megsérült személyek száma tavaly összesen 20 764 volt, ez szintén a legmagasabb szám 2010 óta. A súlyos sérüléssel járó baleseteknél némi csökkenés látható, 4508-ra csökkent az előző évi 4517-ről.

A személysérüléses közúti közlekedési balesetek okai

Forrás: police.hu

A több mint 15 ezer baleset 30 százaléka a gyorshajtás miatt következett be, 25 százalékuknál pedig az elsőbbségadás elmulasztása volt az ok. A balesetek hatoda - 17 százaléka - pedig kanyarodásnál történt. A többi balesetnél a követési távolság, figyelmetlenség, előzés miatt következett be, a műszaki hiba aránya a többi okhoz képest alacsony, 2 százalékos. A balesetek kétharmadát személyautók okozták, a kerékpárok aránya 11 százalékos, a teherautóké pedig 7 százalékot tett ki.

Százmilliárdos károk

A közúti balesetek komoly károkat okoznak, de nem csak a járművekben keletkező kár jelentős, hanem a halálos áldozatokhoz, sérültekhez köthető veszteség is. Ezt a közlekedési statisztika az úgynevezett fajlagos baleseti értéken keresztül mutatja be.

Egy halálos áldozat esetében a baleseti érték 2014-ben 272 millió forint volt, a súlyos és könnyű sérültekre pedig 36,5 milliós, valamint 2,6 milliós összeg jutott. Az összegek azóta évről évre nőttek, 2017-ben már egy halálos áldozatnál 290 millió forintot tett ki. Ez alapján a halálos áldozatokhoz, valamint a súlyos és könnyű sérültekhez köthető baleseti érték 2017-ben 451 milliárd forintra rúgott. A balesetek okozata károkról ebben a cikkünkben olvashat részletesen, a balesetek visszaszorításában nemzetközi példák alapján kedvező eredményeket elérő átlagsebesség-mérésről pedig ebben a cikkünkben olvashat bővebben.