A tárcavezető a kormányszóvivői sajtótájékoztatón kiemelte: a keretszám-rendszer egy nem korrekt küszöb azoknak, akik valóban tanulni szeretnének.

Balog Zoltán elmondta azt is, hogy a kormány nem készül semmiféle tandíj bevezetésére, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti. Az emberierőforrás-miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: "semmifajta tandíj bevezetésére a kormány nem hajlandó, nem készül" és nem is látja azt szükségesnek.

A kormány meghallotta azt az üzenetet, hogy a diákok ne kezdjék adóssággal az életüket - jelentette ki.

A miniszter arra kéri a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetőit, hogy a tervezett keddi időpont helyett már hétfőn tárgyaljanak a felsőoktatás átalakításáról.

Kérését azzal indokolta, hogy így a szerdai kormányülésig a hallgatók javaslatait is be tudják építeni előterjesztésükbe.

A kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezetéért azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni - közölte Balog Zoltán vasárnap.

Giró-Szász András kormányszóvivő az MTI kérdésére elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Fidelitas meghívására, a Fidesz ifjúsági társszervezetének tagjaival egyeztetett egy budapesti romkocsmában a felsőoktatás helyzetéről.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Facebookon közzétette videójában hangsúlyozta: azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket - ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent -, és elszántak, hogy tanuljanak, és utána Magyarországon dolgozzanak, "mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak".