Keddtől változás a bankokban: elindul az azonnali átutalások tesztje

Az elmúlt évek legjelentősebb változása jön a mindennapi bankolásban 2019-ben. A Buksza úgy tudja, hogy már január 2-tól elindul az azonnali átutalási rendszer tesztje, júliustól mindenki használhatja. Összefoglaló az azonnali átutalási rendszerről.
Csernátony Csaba, 2018. december 25. kedd, 15:43
Fotó: Napi.hu - Kummer János

Jövőre fejeződhet be a magyar bankrendszer egyik legnagyobb folyamatban lévő fejlesztése, amelynek eredményeként a lakossági átutalások azonnal célba érnek, éjjel-nappal, a hétvégén is 24 órán keresztül.

Januárban már tesztelik

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza decemberben úgy értesült, hogy a bankok már januárban megkezdik a felkészülést, azaz elindul a tesztüzem. Ezt kérdésünkre pár nappal ezelőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megerősítette:

"2019 januárjában megindulnak az országos rendszertagi tesztek annak érdekében, hogy július 1-jére valamennyi szereplő készen álljon az éles indulásra. Emellett az MNB az országos projekt keretében folyamatosan monitorozza a piaci szereplők felkészültségét, ami a legutóbbi felmérés szerint időarányosan megfelelő, az alapszolgáltatások létrehozása minden érintett intézménynél folyamatban van, nem veszélyezteti semmilyen körülmény a bevezetés tervezett dátumát" - közölte a jegybank.

Úgy tudjuk, hogy már január 2-án kedden megkezdődik a tesztelés, azaz elkezdik a próbautalásokat a bankok. Az azonnali átutalási háttérrendszernek már neve is van: GIROInstatnak hívják. Ez utal arra, hogy a komplett rendszert az MNB tulajdonában lévő, a pénzforgalmi szolgáltatásokat a bankok között menedzselő GIRO Zrt. hozta létre.

Maximum 10 millió, de azonnal

Tehát a tervek szerint július 1-jétől minden 10 millió forintnál alacsonyabb összegű lakossági átutalás azonnal - 5 másodpercen belül - megérkezik a címzetthez. Az átutalásoknál júliustól ez az alapforgatókönyv, tehát nem választható opció, hanem kötelező lesz az azonnali utalás.

Az azonnali átutalások díjára a jegybank nem vezet be hatósági tarifákat, a bankok döntik el, mennyit kérnek érte. Ugyanakkor az MNB határozott elvárása, hogy olyan díjakat rendeljenek az azonnali átutaláshoz a bankok, amellyel széles körben és gyorsan elterjedhet ez a lehetőség. (A jegybank azt szeretné, ha bankok eltörölnék az átutalásokra felszámolt tranzakciós díjakat.)

Az azonnali átutalási rendszer a gyorsaság mellett az azonosítás terén is szintet lép. A tervek szerint a számlaszámot sem feltétlenül kell tudni egy-egy tranzakcióhoz: elég lesz ehhez például mobiltelefonszám vagy e-mail cím is. Az MNB arra számít, hogy az azonnali átutalási rendszer élesben történő elindulása után visszaszorulhat a készpénzhasználat, többek között a sárga csekkek népszerűsége is mérséklődhet.

Arról, hogy miért éppen 10 millió forint lesz az azonnali átutalás plafonja és miért szeretné eltörölni a jegybank az átutalásoknak felszámított tranzakciós díjakat ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

HOZZÁSZÓLÁSOK