Bealudtak a titkosszolgálatok - most rögtönöznek Orbánék

Fogalma sem volt sem a magyar elhárításnak (Alkotmányvédelmi Hivatal) sem a terrorelhárításnak (TEK), hogy egy magyar hajléktalan nevére 200 ezer mobiltelefonba való sim-kártyát vásároltak, amíg a Salam Abdeslam után nyomozó francia és belga hatóságok ezt a magyarok tudomására nem hozták - írja Népszabadság.
Index.hu, Napi.hu, 2016. október 7. péntek, 08:06
Fotó: Reuters

A kormánylap Magyar Idők pénteki száma szerint a kormányban "kész tényként kezelik", hogy rövid időn belül szigorítják, milyen feltételekkel juthat valaki nagy mennyiségű telefonos sim-kártyához - idéz a lapot az Index.

A napilap belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta: a kabinet napokon belül konszenzusos javaslattal áll elő az ügyben. A Habony-közeli újság persze nem a hatóságok elképesztő nemzetbiztonsági bakijának, hanem a "mobilszolgáltatók profitorientáltságá"-nak tudja be azt, hogy egy szervezett bűnözői csoport egy hajléktalan személyijére hónapokon keresztül összesen 200 ezer sim-kártyát tudott vásárolni a Magyar Telekomtól, a kártyák egy része pedig a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolhatott - TEK pedig saját bevallása szerint is csak a belga és francia hatóságoktól tudott az ügyről.

A Magyar Idők úgy tudja, Orbán Viktor, a kormány több tagja és a terrorelhárítás vezetői már tárgyaltak a sim-kártyák ügyéről, ezzel párhuzamosan folyik az egyeztetés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a mobiltelefon-szolgáltatással foglalkozó cégek képviselői között. A lap szerint nem lesz egyszerű a megegyezés, hiszen a szolgáltatók épp abban érdekeltek, hogy minél több kártyát értékesítsenek. Egy sim-kártya ára 1500-2000 forint körül van, így például a T-Mobile akár 300 milliós bevételhez is juthatott a visszaéléssel vásárolt kártyák révén.

A titkosszolgálat és a TEK is napi kapcsolatban van a mobilszolgáltatókkal (pontosabban a távközlési cégek nemzetbiztonsági felügyelet mellett működnek), mégis sikerült egy hajléktalan nevére 200 ezer kártyát venni.

HOZZÁSZÓLÁSOK