A bérfejlesztéssel az oktatók fizetése közeledni fog a piaci bérekhez, s ez, illetve azok a fejlesztések, amik elindultak, már minőségi változást hozhatnak a szakképzésben - idézi a politikust az MTI.

Változás az is a közlése szerint, hogy a továbbiakban - a felsőoktatáshoz hasonlóan - oktatóknak hívják a szakképzésben dolgozó pedagógusokat.

Kitért arra is, a szakképzésben is elindult a vizsgáztatás az érettségivel párhuzamosan; az első tapasztalataik jók, az iskoláknak sikerült megoldaniuk a koronavírus-járvány okozta nehézségeket - fűzte hozzá, azzal együtt, hogy úgy tűnik, mindenki le tud vizsgázni.

Reményeik szerint a nyári szakmai gyakorlatokat is meg lehet majd tartani, ahogy a járványügyi intézkedések enyhülnek.

A hazai oktatási rendszer három pilléren nyugszik, miután a köznevelésből kivált a szakképzés, külön törvény szabályozza a köznevelést, a szakképzést és a felsőfokú oktatást. Azt pedig a kormány tavaly döntötte el, hogy 2020. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben vezetik be az új szakképzési rendszert, azaz az eddigi indított képzések kifutnak. Az új szakképzési rendszerben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a Szakmajegyzék váltja fel, amelyben 25 ágazathoz tartozó 174 alapszakma szerepel. A Szakmajegyzékben feltüntetik az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot, a képzés idejét, a digitális kompetencia szintjét. A Szakmajegyzék illeszkedik az európai uniós normákhoz.