Bérlakás- és szűrőprogramokat, faültetést ígér a budapesti főpolgármester-jelölt

Én nem erős vezető szeretnék lenni, hanem egy erős város vezetője - mondta Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje szombati kampányindító rendezvényén az MTI szerint. A politikus egyebek mellett közösségi bérlakásprogramról, szűrőprogramok bevezetéséről, a kivágott fák pótlásáról, a rendőröknek fővárosi pótlék fizetéséről és a rászoruló gyerekek tanulásának támogatásáról beszélt.
Domokos Erika, 2019. április 13. szombat, 15:06
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely a közösség erejébe vetett hite miatt ragaszkodik az előválasztáshoz és ahhoz is, hogy a budapestiekkel együttműködésben határozzák meg programjának prioritásait - írta az MTI.

A jelölt többször is a mintegy száz éve progresszív polgármester vezette Bécs példájára hivatkozott, például akkor, amikor erős közösségi bérlakásprogramot szorgalmazott, valamint célnak nevezte, hogy az éves bérletet váltók legfeljebb napi száz forintért használhassák a közösségi közlekedést.

Egészségügyi elképzelési között említette olyan szűrőprogramok bevezetését, amelyekkel elkerülhető, hogy valaki megelőzhető ok miatt haljon meg.

Kevesebb stadion és múzeumépítés, s lesz pénz a közösségi fejlesztésekre

Zöld céljainak egyike, hogy ne csupán számukban, hanem hatásukban kelljen pótolni a kivágott fákat, emellett a Margitszigettől a Hajógyári-szigeten át a Római-partig húzódó "zöld korridort" ígért, valamint azt, hogy megakadályozzák a szükségtelen beruházásokat, a "lopakodó olimpiai projektet".

Tiszta, rendezett és biztonságos városra van szükség - mondta Karácsony Gergely, aki a rendőröknek fővárosi pótlékot adna.

A rászoruló gyerekek tanulásának támogatásával a tudásipar, a kulturális turizmus fejlesztésével pedig a kreatív ipar regionális központjává kell tenni Budapestet.

Tervei anyagi hátteréről szólva elmondta: legalább ezer milliárd forintot lehetne e célokra fordítani abból a pénzből, amely különben a Fidesz számára kedves, de a fővárosiak többsége által nem támogatott projektek finanszírozását szolgálná.

A budai Várban szórja el a milliárdokat a Fidesz-kormány

Karácsony Gergely hangsúlyozta: azért is le kell váltani Tarlós István főpolgármestert, amit tett és azért is, amit nem, soha nem olt ennyi szemét és patkány a városban. Véleménye szerint a főpolgármester ugyanakkor "a NER fogságába juttatta" Budapestet, például azzal, hogy nem védte meg a várost az iskolák, kórházak elvételétől, lakosait pedig a légszennyezéstől, a fakivágásoktól, az elszabadult ingatlanáraktól és lakbérektől.

Szavai szerint Tarlós István "elvesztette főpolgármester-jellegét" és annak a Fidesznek vált a "helytartójává", amelynek Budapest-politikáját leginkább az jellemzi, ami a Várban történik, ahol rengeteg közpénz elköltését csak néhány fideszes élvezheti.

Arra szövetkeztünk, hogy Budapest legyen Magyarország megváltoztatásának első lépése - mondta a politikus, arra utalva, hogy a történelmi változások mindig a fővárosból indultak ki.

Horváth: adjanak vissza többet a budapestiek adójából!

Horváth Csaba szocialista párti fővárosi közgyűlési képviselő az eseményen arról beszélt: Budapest minden gondját a szabadság, a függetlenség és a pénzügyi önállóság hiánya okozza. Kormányoldalon "végletekig gyötörhető fejőstehénnek" tekintik Budapestet, "Magyarország aranytojást tojó tyúkját", holott a városból érkező költségvetési befizetések tizedének visszaadásával minőségi életet lehetne itt teremteni - tette hozzá.

Kukorelly Endre író, korábbi LMP-s parlamenti képviselő szerint akkor lesz a fővárosban jobb világ, ha minél több embert sikerül felébreszteni mostani "kómájából", és rávenni, hogy legyen a közélet részese, mondja el és képviselje saját álláspontját.

Rezsitámogatás, elviselhetetlen szmog
Misetics Bálint szociálpszichológus a lakhatási jog eszméje köré csoportosította mondanivalóját, e kérdést említve a szociálpolitika egyik legelhanyagoltabb területeként. Kifogásolta egyebek mellett a rendelkezésre álló bérlakások számának apadását és a meglévők rossz állapotát, a rezsitámogatások radikális csökkentését.

Ámon Ada, az Energia Klub vezetője azt hangsúlyozta beszédében, hogy fontos odafigyelni a környezetre, megjegyezve, "egy 21. századi metropolisz zöld, mert klímatudatos és egészséges", a károsanyag-kibocsátás visszafogása mellett pedig érzékeny az új problémákra és a megoldásukra. Arra fogjuk kényszeríteni a budapestieket, hogy rakják le az autójukat - jelentette ki, elismerve, komoly feszültséget fog okozni, hogy a következő években az autókból tömegközlekedési eszközökre kívánják terelni a főváros forgalmát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.13 18:17

Karácsony Gergely a mindenes jelölt:
főpolgi
köztelnök
miniszterelnök-jelölt.
Kíváncsi vagyok, hogy idén kit indít az mszp a Balaton szépe versenyen. Karácsony Gergelyt?
Ez még azon is indulna, bármit a pozícióért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.13 17:40

Ez is ugyanúgy irtja a fákat mint Orbán mutyielvtársai, és még van pofája környezetvédőként tetszelegni a nyáladzó kis buzeránsnak. Egyik kutya, másik eb, egyik 19, a másik egy híján 20.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.04.13 16:50

Az tuti hogy nem útfelújításokra költene, itt Zugló már lepukkantabb ilyen téren mint a szoci panelkerület Újpalota...
De segíly az van. Pofáznak bérlakásokról, de tőlünk nem olyan messze egy többszintes önkormányzati bérlakás épp összedőlő félben van. Szép "dísze" az utcának... Gondolom majd a haverok megveszik occó pénzért aztán százmilla körüli lakásokat húznak fel a helyén...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html