Brutális hiányszámmal állt elő a kormány

Komolyan megugrott a hiány decemberben, ugyanakkor az uniós módszertan szinti szám vélhetően tartható lesz.
Szász Péter, 2018. január 8. hétfő, 11:41
Fotó: Napi.hu

Az államháztartás központi alrendszerének 2017-es hiánya 1973,9 milliárd forintot tett ki - adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Ezen belül a központi költségvetés 1904,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 142,2 milliárd forintos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 72,5 milliárd forintos többletet értek el.

A kormány a tavalyi évre 1166 milliárd forint hiányt tervezett be, a végső összeg ezt 69,2 százalékkal haladja meg.

Az elmúlt év utolsó hónapjában a központi alrendszer 334,9 milliárd forintos hiányt mutatott.

November végén 1639 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, amely a hiánycél 40,5 százalékát jelentette. Az év első tizenegy hónapjában a központi költségvetés 1667,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 93,3 milliárd forintos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 121,3 milliárd forintos többletet értek el.

Tavaly decemberben az államháztartás egyenlege 907,6 milliárd forinttal romlott, így az első tizenegy havi deficitnek köszönhetően az éves hiány 848,3 milliárd forint lett. A brutális decemberi adat nem volt előzmény nélküli, hiszen míg az első tizenegy havi egyenleg plusz 59,3 milliárd forintot mutatott, a kormány számaiból kiderült, hogy decemberre 800 milliárdot meghaladó egyenlegromlást tervez.

Pénzforgalmi vagy eredményszintű

Meg kell különböztetni a pénzforgalmi és az eredményszemléletű, vagyis az Európai Unió módszertanának megfelelően számított hiányt - magyarázta nemrég Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára.

Mivel az állam megelőlegezi a kedvezményezettnek járó uniós támogatások kifizetését, főként ez okozza az év első tizenegy hónapjában látott magas deficitet. Azonban az eredményszemléletű számításban a kiadásokra 80-85 százalék uniós bevétel elszámolható, sőt mivel ezek a pénzek be fognak érkezni a költségvetésbe, a vonatkozó szabályok értelmében mindezt nemcsak el tudják, de el is kell számolniuk bevételként.

Emellett az állam egészének pozíciójánál a központi költségvetés mellett például az önkormányzatok helyzetét is figyelembe kell venni. Az önkormányzatoknak juttatott források kiadást jelentenek a központi költségvetésnek, viszont bevételt az önkormányzatoknak. Ezen tételek ezer milliárd forint feletti különbözetet adnak a két módszertan szerinti számítás között. Az államtitkár szerint ezért az idei 2,4 százalékos hiánycél teljesíthető, és mivel a számítási módszert nem Magyarország írja, így az Európai Bizottság és a különböző nemzetközi szervezetek is hasonlóan ítélik meg az államháztartás helyzetét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.01.08 16:01

Az elmúlt nyóc év a hibás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.01.08 12:58

Már napi 5.000.000.000 Ft-tal költ többet orbánia, mint amennyi a bevétele!
Pedig állítólag erősödünk és fellendülés van.

Mi lesz, ha nem lesz?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.01.08 12:09

Majd a választás után többen tisztában lesznek a valós hiányról és államadósságról.
És ha marad, márpedig marad a kibaxott fidesz, akkor soha nem látott adósságba nyomja az országot.
27 000 milliárd huf az adósság, a rendszerváltásnak hazudott 28. évben.
Az elmúlt 8 év már a fideszé, és már az elmúlt 40 évre is ostobaság hivatkozni.
Az "új rendszer" is hamarosan 40 év lesz, de xarabb állapotba kerül az ország mint a kommunizmus alatt.
Komcsi ügynökökkel nem lehet rendszerváltást csinálni, és már bebizonyosodott, jobb országot sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2018.01.08 11:55

Bivalypásztorok ! Megy a következő ciklus előkészítése, harc a magyar forintért és a hitelek elengedéséért ! És ehhez erős magyar orbán kell, mert a lágyszívű ellenzék még oktatásra koltene és behozná a deficitet a stadionok meg a felesleges egyebek azonnal nyakonvágásával ! És még ha a Napi ezt le is leplezi, megállítani nem tudja !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html