Brutális választásra kényszerítik a kórházi vezetőket

Nehéz választás elé állítja a kormányzat a kórházigazgatókat: vagy a betegeket látják el, vagy betartják a nullszaldós költségvetésre vonatkozó elvárást, mert a kettő a jelen finanszírozás mellett, egyszerre nem megy - írja a Népszava.
Szepesi Anita, 2017. február 13. hétfő, 10:25
Fotó: Napi.hu

Korábbi hírek a szerint a kórházigazgatók szigorú utasítást kaptak, hogy mindenképpen tartaniuk kell a nullszaldós költségvetés. Most névtelenségük megtartásával állítják a lapnak, hogy választaniuk kell, vagy betartják a nullszaldós költségvetést, vagy ellátják a betegeket. A jelen finanszírozási körülmények között a kettőt nem tudják egyszerre teljesíteni. Ezzel az állítással egyetértenek a lap által megkérdezett egészségügyi elemzők, közgazdászok is.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a kormányok sorra nem hajlandóak tudomásul venni, hogy ezt az intézményrendszert ennyi pénzből nem lehet finanszírozni, évente nagyságrendileg 100-120 milliárd forint közötti összeg hiányzik reálértékben a kórházak költségvetéséből. Szerkezeti reformokra, a beavatkozások értéken való finanszírozására van szükség. Az utóbbi öt évben adósságkonszolidációra fordított 216 milliárd nem hozott érdemi átalakítást a működésben, ami nem is csoda, hiszen ugyanezen idő alatt a költségvetés ennek az összegnek mintegy háromszorosát spórolta ki az intézmények finanszírozásából.

Az ellátórendszer morálisan és pénzügyileg is szétcsúszik, amit a közelmúltban publikált European Health Consumer Index is bizonyít.

A lap felidézi, hogy a 2010-es Semmelweis-terv legfőbb célja volt, hogy a betegellátás minőségének javítása mellett megteremtse a kórházfenntartás és -működtetés stabil feltételeit. Szócska Miklós akkori egészségügyért felelős államtitkár hivatalba lépésekor azonnal szerzett 50 milliárdot a kórházaknak, és "megszüntette" az ágyak 5 százalékát, de pénzügyi stabilitást nem tudott teremteni, sőt a kórházak eladósodása csak gyorsult. A betegek pedig egyre nehezebben jutnak egészségügyi ellátáshoz épp azért, mert az intézményrendszer komoly akadályokat gördít eléjük.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.02.13 11:30

@mandokilaci:

Aki meg Budapest utcáin járva szedi össze a rákját, kétszeresen is fizessen.

A főiskolások, egyetemisták pedig még többet!

De miért 30 év a határ, miért nem 99?

Nem értem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2017.02.13 11:03

Na ideje lenne ha nem 4 millió ember fizetne TB-t hanem MINDENKI 18-130 éves korig !Akinek a gyereke kiskorúként szül, annak a szülés ,ellátás költségeit kiszámlázni.Valamint azoknak is ,akik összevagdalják egymást és soha senki nem fizet ezért meg.Aki elitta vagy elszivta magát annak se cseréljenek májat ,fizesse meg ő maga a passzióját .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.02.13 10:50

Ezt tömeggyilkosságnak hívják.

Más neve nincsen.

Hajrá Magyarország!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html