Brutálisan drágult a burgonya

Januárban a mezőgazdasági termelői árak 18,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ebben a hónapban is érvényesülő tendencia, hogy az élő állatok és állati termékek árának növekedése (7,4 százalékkal) kisebb mértékű, mint a növényi termékek áremelkedése (24,2 százalék). A termelői árak alakulását alapvetően a burgonya árának jelentős (88,7 százalék) emelkedése és a nagy súlyt képviselő gabonafélék árának növekedése (32,5 százalék) befolyásolta.
NAPI, 2013. március 13. szerda, 09:09
Fotó: Napi.hu

Idén januárban a gabonafélék ára 32,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A búza ára átlagosan 67 500 forint, a kukoricáé pedig 63 900 forint volt tonnánként, ami csak kismértékben tér el a 2012. decemberi ártól. Érdemes megjegyezni, hogy az értékesített mennyiség mind az előző hónaphoz, mind az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen kevesebb.

Az ipari növények ára 13,1 százalékkal nőtt az előző év januárjához mérten, ezen belül az olajos növények ára 11,9 százalékkal lett magasabb. Januárban - az utóbbi hónapok trendjét követve - 88,7 százalékkal emelkedett a burgonya termelői ára az előző év azonos időszakához mérten. A zöldségfélék és a gyümölcsök árszintje januárban 11,7 illetve 4,5 százalékkal emelkedett.

A vágóállatok termelői árszintje 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Legnagyobb mértékben a vágómarha ára nőtt (17,5 százalékkal), ami a 2012. év eleji külkereskedelmi értékesítési problémákra vezethető vissza. A vágóbaromfi ára is kétszámjegyű emelkedést mutat (14,5 százalékkal), ez az árindex 2012 áprilisától folyamatosan növekedett. A vágósertés áremelkedése 2012 novemberében megállt, így 2012 első hónapjához képest 3,4 százalékos a növekedés.

Idén januárjában az állati termékek ára 3,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A tej felvásárlási ára a 2011. decemberi csúcs után 2012. augusztusig csökkent, majd újra emelkedett. Jelenleg eléri a 2011. decemberi csúcsot, ami 2012 januárjához viszonyítva 1,1 százalékos árnövekedést jelent. Eközben a termelők közvetlen piaci értékesítésénél 7,2 százalékos áremelkedés tapasztalható, így összességében a tej termelői árnövekedése 1,6 százalékos.

A tojás felvásárlási ára 2,9 százalékkal maradt el a 2012. januári szinttől, miközben a termelői piacokon 17 százalékos árnövekedés volt. Így összességében az étkezési tyúktojás termelői árszintje (a termelőktől való felvásárlás és a termelői piacokon történő értékesítés figyelembevételével) 14,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.03.13 15:32

@DCVI: Ismét egy tökéletes komment, amely ellentmondásmentes.

Drágulás nincs, sőt!

A KSH jelentésében is az szerepel, ami a napiban ( ez természetes ):

"A termelői árak alakulását alapvetően a burgonya árának jelentős (88,7 százalék) emelkedése és a nagy súlyt képviselő gabonafélék árának növekedése (32,5 százalék) befolyásolta."

A burgonya termelői ára emelkedett közel a duplájára, de mi ezt nem érezzük, mert semmivel sem fizetünk többet érte. Természetesen, ez mint krumpli vásárló és fogyasztó én is így érzékelném - ha igaz lenne. De ne az. jelentősen drágult a krumpli is, meg minden élelmiszer.

felsoroljam valamennyit?

Ez is imádatom tárgya: "a külföldi silány árut részesítik előnybe a magyar minőség helyett a külföldi multi áruházláncok"

Vajon melyik magyar minőségre gondol? Ha jó tejet akarok inni, akkor osztrákot vagy szlovént veszek. Joghurtból németet. Paprikából spanyolt.

Mondjon egy igazi magyar minőséget? Már természetesen a Nestlé, a Kraft, a Danone vagy hasonló multik termékeit nem említve.

A Detki Keksz, az igen. Az orosz asszony vezetése alatt nagyon jó, de ez is inkább ún. saját márkáés termékeket kínál.

Nagyszabású ötletnek tartom az államilag szabályozott árrés bevezetését, igazi neo-szoci Kétharmados elgondolás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.03.13 13:23

@Blama:

A cím nem igaz...ha elolvasta amit belinkeltem maga is láthatná.
Semmiféle brutális drágulás nincs.
A burgonya ára trend szerint változatlan.
Menjen le néha a boltba és vásároljon a balaton szeleten és győri kekszen kívül is valamit.
Az élelmiszerárakra a következő jellemző Magyarországon:
- uniós kvóták szerint termelhetünk (KAP)
- a külföldi silány árut részesítik előnybe a magyar minőség helyett a külföldi multi áruházláncok
- az őstermelő éppen hogy kap hasznot (4-5%)
- a szállítók 15-20%-al dolgoznak
- a multi áruházláncok pedig minden rizikó nélkül (polcpénz) - az aszály, özönvíz, üzemanyag drágulások, kártevők, stb. veszélye nélkül - 200%-os haszonnal dolgoznak.

Be kell vezetni az államilag szabályzott kereskedelmi árrést és máris "brutális" élelmiszer (és egyéb) áresés várható.
Önnek ez nem tetszene, mert a pártszimpátiája nem engedi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2013.03.13 13:15

@bertalaszlo: Minek annyi kolompér, miért nem esznek kalácsot, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2013.03.13 13:08

Ide is bemásolom a grafikont 2008-tól (2008: 100-150 ft, 2009:80-180 ft, 2010: 90-190, 2011: 90-270 ft).
http://privatbankar.hu/makro/ezert-dragabb-minden-amit-megeszel-elszallt-a-krumpli-ara-254153

Ez csak a "szokásos" tavaszi drágulás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.03.13 13:04

@Blama: Tudod a rinyálás azon emberek műfaja leginkább, akik semmi sem csinálnak , de várják sorsuk jobbra fordulását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html