Büntetett az MNB

Az MNB 3 millió forint bírságot szabott ki az NVT Cooperation Zrt.-re az értékpapírok zártkörű forgalomba hozatalát érintő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt. Emellett 26 millió forint bírsággal sújtotta a társaságban vezető tisztséget betöltő magánszemélyt is, aki a zárt körben kibocsátott részvényeit jogsértő módon ajánlotta nyilvános értékesítésre.
Szepesi Anita, 2018. május 15. kedd, 09:58
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti székhelyű - az eljárás alatt felszámolás alá került - NVT Cooperation Zrt. végzett-e engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve, hogy értékpapír forgalmazási tevékenysége megfelelt-e a tőkepiaci törvény vonatkozó rendelkezéseinek.

Már a vizsgálat megindításakor megállapították, hogy a társaság nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és - tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában - értékpapírok nyilvános értékesítésre történő felajánlására sem jogosult. A jegybank ezért már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, illetve - eddigi gyakorlatával összhangban - a társaság adatait megjelentette internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

A jegybanki eljárás feltárta, hogy a társaság - a tőkepiaci törvény kifejezett előírása ellenére - sem a megalakulását, sem az alaptőkéjének későbbi emelését követően nem tett bejelentést a törzsrészvényeinek zártkörű forgalomba hozataláról az MNB felé. Megállapította továbbá, hogy a vizsgált részvényértékesítési tevékenységet ténylegesen nem az NVT Cooperation Zrt., hanem annak egyik vezető tisztségviselője magánszemélyként végezte - derül ki az MNB lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

E magánszemély - közreműködők útján - tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában nyilvános értékesítési ajánlatot tett közzé a saját NVT-törzsrészvényeit érintően, megsértve ezzel a részvényértékesítésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában az NVT Cooperation Zrt.-t 3 millió forint, a magánszemélyt pedig 26 millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta. Az értékpapír forgalomba hozatali szabályok megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése, illetve a befektetők védelme és megfelelő informáltsága szempontjából. Az NVT Cooperation Zrt. működésével összefüggésben az MNB az illetékes cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását kezdeményezte. A jegybank engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet eljárása során nem tárt fel.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK