Büntetlenül szúrhatnak ki a magyar autósokkal?

Nem sokat tehet az az autós, akinek úgy szállították el, vagy helyezték át az autóját, hogy a megállni tilos táblákat az előírtnál később tették ki. Perelni lehet, de vélhetően nem éri meg.
Szász Péter, 2016. augusztus 24. szerda, 12:37
Fotó: Napi.hu

Több mint két hete írtunk arról, hogy az Ironman 70.3 futóverseny szervezői kevesebb mint 12 órával a parkolási tilalom kezdete előtt tették ki a megállni tilos táblákat az I. kerületben. Több mint 100 autót kellett áthelyezni a versennyel nem érintett területre.

A rendőrség tájékoztatása szerint a megállási tilalom kezdete előtt legalább 48 órával kellett kihelyezni a táblákat. A késést a szervezők is elismerték.

Egy jogellenes magatartás esetén helye van kártérítésnek, azonban nagyon nem mindegy, hogy mi alapozhat meg egy kárigényt a bíróságon - tudtuk meg Kovács Kázmér közlekedési szakjogásztól.

Az, hogy valakinek például telefonálnia kellett, mert azt hitte, hogy kocsiját ellopták nem alapozza meg a kárigényt. Az ilyen helyzetbe került autósok zöme vélhetően pár órás idegeskedésen túl nem is szenved komolyabb kárt. Kovács Kázmér szerint azzal sem érdemes próbálkozni, hogy valaki egy esetlegesen lekésett tárgyalás várható haszna miatt pereljen, hiszen mehetett volna taxival is. Ilyen esetben legfeljebb a viteldíjat perelhetné vissza. Ha valaki mégis perre menne egy hasonló helyzetben, akkor mindenképpen szüksége lesz azoknak az autósoknak a vallomására, akik ugyan abban az időben hasonló helyzetbe kerültek.

Korábban próbáltuk megtudni, hogy hány autós kerül évente ilyen helyzetbe, a rendőrség azonban nem vezet erről statisztikát.

Így a legvalószínűbb, hogy marad az ijedtség, a bosszankodás, némi telefonálás és a reménykedés, hogy legközelebb időben értesülünk az útlezárásokról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.08.25 10:46

Autósok!
Soknak tartod a lenyúlást és a direkt szívatást?
E kell hajtani a fideszt már 18 előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.08.25 08:54

Amit Kovács Kázmér mond: részigazság.
A példáival erre hivatkozik:
6:521. § [Előreláthatóság]

Nem állapítható meg az okozati összefüggés azzal a kárral kapcsolatban, amelyet a károkozó nem látott előre és nem is kellett előre látnia.

Amikor olyan lehetetlen helyzetbe hozták az autósokat, amilyenbe, akkor előre látható volt, hogy annak költségei lesznek ( szállítási, jogi stb. ). Ennek megfizetését nem lehet megúszni.

Ha valakinek a jogtalan elvitel miatt olyan körülmények álltak be az életébe, hogy valamilyen kötelezettségét nem tudta teljesíteni, ami miatt fizetnie kellett, akkor ezt nyugodtan számon kérheti az ironman-től.

Ez ugyanis vagyoncsökkenés, amire az előreláthatósági szabály nem terjed ki.

6:522. § [A kártérítési kötelezettség terjedelme]

(1) A károkozó a károsult teljes kárát köteles megtéríteni.

(2) A teljes kártérítés körében a károkozó köteles megtéríteni

a) a károsult vagyonában beállott értékcsökkenést;

b) az elmaradt vagyoni előnyt; és

c) a károsultat ért vagyoni hátrányok kiküszöböléséhez szükséges költségeket.

Érdemes küzdeni az olyan szemét bandával, mint az ironman.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gigabursch, 2016.08.25 08:41

Szerintem a szervezőket annyi napra kéne dutyiba zárni, ahány nap bruttó vesztesége volt az autósoknak,
+ minden egyéb költséget rájuk kell verni.
Aztán ha a közterület/bkk, akárki dolgozott lassan, akkor ezt tovább lehet passzolni.

Nevelésképpen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html