Büntetőfeljelentést tesz az MNB az Index cikke miatt

A Magyar Nemzeti Bank büntetőfeljelentést tesz az Index hírportál által szerdán megjelentetett Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül című cikk "hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas" állításai miatt - közölte a jegybank honlapján.
MTI-Eco, 2014. április 16. szerda, 20:14
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint az Index cikke ellenőrizetlen jegybanki költésekről ír, a valóság ezzel szemben az, hogy a jogszabályok által meghatározott keretek között az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását, emellett a jegybank felügyelőbizottsága mint folyamatos tulajdonosi ellenőrző szerv már ebben az évben is több alkalommal ellenőrizte az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiáját, az Értéktár programot, illetve a 2014. évi költségtervet.

Az MNB távlati célokat kitűző, stratégiai fontosságú feladatának tekinti társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjának megvalósítását, amelynek keretében kizárólag átlátható, a jogszabályoknak megfelelő, szigorúan értékelvű döntéseket hoz - közölték.

Az MNB független, önállóan gazdálkodó intézmény, amelynek tevékenységi kereteit a jegybankról szóló törvény határozza meg, így a jegybank - alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül - társadalmi felelősségvállalási programot valósíthat meg. A jegybank társadalmi felelősségvállalási, illetve értékmegőrző programjának végrehajtása az adófizetőknek és a költségvetésnek nem okoz kiadást. A jegybanktörvény alapján az MNB által kiszabott bírságbevételek (így például az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. jogsértő magatartása miatt kirótt 95 millió forint) a jegybanki működés fedezésére nem használhatók fel, az MNB ebből társadalmi célokat támogat - olvasható a honlapon.

Az MNB elítél minden olyan cselekményt, amely megkérdőjelezi a Magyar Nemzeti Bank hitelességét vagy törvényes működését és a vele szemben megnyilvánuló közbizalmat súlyosan veszélyezteti. Mindezek alapján a jegybank elindítja a büntetőfeljelentést az Index hírportál által megjelentetett cikk hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas állításai kapcsán - közölte a pénzintézet.

Az előzmények
Az Index szerdán MNB-s informátorra hivatkozva írta, hogy a bank százmilliárdnál is többet költ új ingatlanokra, egy Guarneri-hegedűre és egy Bruegel-festményre, vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására. A költségeket végső soron az adózók állják, a parlament pedig nem ellenőrizhet. Ahogy a jegybank más testületei sem - írta az Index.

Az Index idézi az jegybank felügyelőbizottságának jelentését, amely szerint az óriási keretösszeggel elindított ingatlanprogram mellett semmilyen stratégia nincs.

Az Index úgy tudja: a Nemzeti Bank 16/2014 (01.21) igazgatósági határozata egy, a bécsi Dorotheum aukciósház kínálatában szereplő 4 millió euró (1,25 milliárd forint) kikiáltási árú, Andrea Guarneri által készített antik hegedű megvásárlásáról szól, amelyet Lajkó Félix hegedűművész kapna használatra. Az igazgatósági határozat szól, egy Bruegel-festmény megvásárlása is szerepel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.04.17 19:27

Jó hír ...!!!!
Van pénz bőven,minden hülyeségre!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szigetlako, 2014.04.17 19:20

Csak azt nézzük meg ki is az aki ellenőrzi az MNB-t?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.17 12:13

Az e heti Figyelő Köszpénz című cikkéből kiderül, hogy az elmúlt három évben a társasági adóbevételekből (tao) a focira fordított pénz több mint egytizede került Felcsútra: az MLSZ adatai szerint 6,8 milliárd forint. Orbán Viktor kedvenc falujánál csak Budapestre jutott több tao-alapú focitámogatás ? a fővárosi klubok 10,93 milliárd forintot kaptak a cégektől.
A Fejér megyére jutó taós pénz több mint háromnegyede landolt Felcsúton. A hetilap számítása szerint a 1800 fős falu labdarúgására több pénz jutott, mint Nógrád, Heves, Tolna és Vas megyékre együtt.
Az Index számítása szerint így minden egyes felcsútira 3,77 millió fociforint jut, míg Budapesten ez az összeg 1,73 millió lakossal számolva fejenként 630, az agglomerációban élőket is beleszámítva pedig már csak 433 Ft.
A 2011-ben bevezetett támogatási rendszer lényege, hogy a nyereséges cégek a tao befizetése helyett látványsport-szervezeteket szponzorálhatnak. Azaz hiába a cégek döntik el, hogy melyik sportklubot szponzorálják a nyereségükből, a sporttámogatás lényegében közpénzköltés, hiszen az a költségvetésből hiányzik.
Felcsúton nem csak a stadionra költöttek: a falu NB1-es csapata 15 milliót kapott, a fociakadémia mögött álló alapítvány pedig egy buszt vehetett a támogatásból. Az adakozó kedvű nagyvállalatok pénzét a jövőben is lesz mire költeni: az alapítvány tervei szerint a stadion parkolójára, az oda vezető utakra és a centerpálya felszereléseire 840 milliót fordítanának.

Ez nem vicc! (http://index.hu/belfold/2014/04/17/3_77_millio_focipenz_jut_minden_felcsutira/)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.17 12:10

@kanri: Hát ez jó hír, nem?

Végre megvan a Magyar Foci Új Központja.

( Meg fogom érni, amikor csöndesen elporlad. Nem olyan távoli az a jövő. )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.04.17 11:54

@Blama: Így van...hamarosan nyílik a Pancho Aréna. Ezen is összefossa magát az ember a röhögéstől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html