Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövőre a munkavállalók béren kívüli juttatásokból adódó nettó bevétele átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhet, ha változatlan formában megy át az országgyűlés előtt lévő friss adócsomag alapján a cafeteria adózása - adta hírül az utóbbi másfél napban készített felmérése alapján Fata László cafeteria-szakértő.

A kutatás nem reprezentatív, de 559 munkáltató megkérdezésén alapul, akik 1-10 ezer fős munkavállalói létszámmal rendelkeznek, összesen 207,6 ezer embert foglalkoztatnak.

A munkavállalói létszám alapján vizsgálva az érintettek 15 százalékánál azt nyilatkozta a munkáltató, hogy jövőre megszüntetné a juttatási rendszerét és nem is adna mást helyette.

A leggyakoribb megoldásként az jelenik meg, hogy a juttatásokra fordított bruttó összeget 2019-ben is igénybe vehetnék a munkavállalók, de jövedelemként adózva és Széchenyi pihenő (szép) kártyán kapnák meg. Ez a megoldás az érintett munkavállalók 44 százalékánál várható 2019-re, ha az új javaslat csomag elfogadásra kerül.

Olyan munkáltató is akad, aki megpróbálná megtartani a juttatások idei nettó értékét. A munkavállalók 9 százaléka számíthatna arra a kutatás alapján, hogy a munkáltatója vállalja jövőre a plusz terheket.

A válaszadó cégek munkavállalóinak 12,5 százalékánál várható az, hogy bár 2019-ben csökken az idén kapott nettó juttatásainak értéke, de a terhek egy részét a munkáltatója vállalná, így a felek osztoznának majd az átalakítás miatt növekvő adóterheken.

A kutatásban résztvevő cégek válaszai alapján az érintett munkavállalók 20,2 százalékánál valamilyen egyéb, most még nem ismert változtatás várható.

A kutatás eredménye alapján a foglalkoztatók minimális mértékben vállalnának többlet terheket az átalakítás következtében - foglalta össze a helyzetet Fata László cafeteria-szakértő. Ezzel párhuzamosan a munkavállalók juttatásokból adódó nettó bevétele átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhet, ha minden úgy valósul meg, ahogy az országgyűlés előtt lévő friss adócsomagban szerepel.

A kép forrása: Pixabay