Tévedésből kértek a Szent János Kórház dolgozói adományként alapvető tárgyakat, a működéshez szükséges minden ellátást biztosít az intézmény - idézi a hvg.hu a kórház közleményét.

A napokban karácsonyi adománygyűjtést indított osztályai megsegítésére a budapesti Szent János Kórház. Az intézmény a Facebookon tette közzé, hogy milyen fogyóeszközökre lenne szükségük: szerepelt köztük evőeszköz, pelenka, ragtapasz, lázmérő, villanykörte, gumikesztyű, meleg ruha és cipő, párna, takaró és vécédeszka is.

A kórház közleménye értelmében az ünnepek közeledtével nagyszámú lakossági megkeresés érkezik hozzájuk különféle felajánlásokkal.

"Legtöbben a gyermekosztályainkat támogatnák játékokkal. Ezekből azonban év közben is annyit küldenek, hogy több alkalommal udvariasan vissza kellett utasítanunk a felajánlásokat. Ennek kapcsán merült fel, hogy állítsunk össze egy listát azokról az eszközökről, amik valóban segítenék a dolgozók és a betegek mindennapjait, így senkit nem bántanánk meg azzal, hogy nem élünk a segítő szándékával."

Ezért aztán körlevélben kérték az osztályokat, gyűjtsék össze azokat az eszközöket, amelyek a szorosan vett gyógyító tevékenységen túl hasznosak lehetnek az osztály életében. Jelezték: kiemelt számban látnak el hajléktalan betegeket, akiket új ruhával, takarókkal megajándékozva igyekeznek kiadni az osztályokról, és minden olyan eszköz is a listára került, aminek például egy gyermekét kísérő szülő híján lehet egy sürgős felvétel során.

A kórház szerint vannak azonban olyan alapvető tárgyak, amelyek csak tévedésből jelentek meg a listán: A listát összeállítók közül páran pontatlanul értelmezték a feladatot, így olyan eszközök is listára kerültek, amelyeket a kórház természetesen kötelezően biztosít az ellátás során, ezek tévedésből kerültek adománygyűjtő eseményünk kommunikációs csatornáira."

Azt is megjegyezték, úgy érzik, hogy a kezdeményezést több, általuk ellenzékinek tartott lap kiforgatta: Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy egy jószándékú kezdeményezést, a közösségi összefogás és társadalmi felelősségvállalás szép szimbólumát az ellenzéki sajtó visszájára fordítja, és a negatív kampány részévé teszi."