Előrejelzésük szerint a háztartások fogyasztása az idei visszaesés után jövőre szinten maradhat, a kormányzaté viszont jövőre is csökkenhet, míg a beruházások az idei 3,8 százalékra becsült csökkenés után jövőre már 0,9 százalékkal nőhetnek. A tegnapi újabb 25 bázispontos magyar jegybanki kamatvágást követő további kamatmérséklésre csak az IMF-megállapodás után számítanak a TakarékBank elemzői. Jövőre 1 százalék feletti GDP-növekedés jöhet

A TakarékBank elemzői a ma bemutatott friss prognózisuk szerint azzal számolnak, hogy idén a háztartások fogyasztása ismét mérséklődik és a beruházások visszaesésének mértéke is csökken, de továbbra is erőteljes marad. A lassuló külső keresletet nagyrészt ellensúlyozza a Mercedes és az Opel új üzemeinek termelésbe állása, így a nettó export hozzájárulása a növekedéshez továbbra is pozitív. A mezőgazdaság kibocsátása meredeken szűkül a rendkívül súlyos aszály hatására.

A bank szakértőinek előrejelzése szerint idén 0,8 százalékkal csökkenhet a GDP a tavalyi 1,6 százalékos növekedés után, majd 2013-ban 1,3 százalékos ütemmel térhet vissza a növekedés. Előrejelzésükre azonban számos kockázati tényező negatív hatással van, így a külső környezet alakulása, a hitelezés további visszaesése, az új kormányzati intézkedések kereslet-visszafogó hatása.

Nem lesz olyan magas a jövő évi infláció

Augusztusban az infláció 6 százalékra gyorsult az előző havi 5,8 százalékról, míg az árak 0,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest. A búza és a kukorica árának robbanása miatt az élelmiszerárak növekedése számottevően meghaladhatja a korábbi várakozásokat, ezért a forint erősödése és az igen gyenge belső kereslet ellenére magasabb inflációs pályára számít a bank elemzői csapata. A következő hónapokban 6 százalék fölé emelkedhet az infláció, majd novembertől 5,5 százalék közelébe mérséklődhet a tavalyi jövedéki adó emelések kiesése miatt, így az éves átlagos infláció 5,7 százalék lehet. Ezt követően arra számítanak, hogy 2013-ban 4 körülre mérséklődik jövőre az infláció, azaz jóval alacsonyabbra, mint a Magyar Nemzeti Bank szakértői stábja által tegnap közzétett 5,0 százalékos előrejelzés.

IMF-megállapodás után folytatódhat a kamatvágási sorozat


A tegnapi újabb 25 bázispontos MNB kamatvágás kapcsán a Takarékbank elemzői úgy fogalmaznak: míg az enyhülő pénzpiaci kondíciók, a csökkenő hozamok és kockázati felárak, az erősebb szinten stabilizálódó forintárfolyam, valamint a reálgazdasági mutatók alátámaszthatják az alapkamat csökkentését, az enyhülő, de még mindig jelenlevő stabilitási kockázatok, valamint az erősödő inflációs kockázatok a kivárást indokolhatták volna. Ezért egyelőre nem számítanak a kamatcsökkentés folytatására, arra véleményük szerint az IMF tárgyalások lezárását követően kerülhet sor. Ha sikerül a megállapodás az IMF-fel, az év végéig további 25 bázispontos kamatcsökkentés lehetséges, így az év végére 6,25 százalékra csökkenhet az alapkamat. Ezt a jövő év első felében további 50 bázispontos kamatcsökkentés követheti, így a jövő év végén 5,75 százalék lehet az alapkamat várakozásuk szerint.

Csak 300 milliárdos lyuk látszik jövőre

A Takarékbank elemzői azzal számolnak, hogy az idei éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - a tavalyival megegyező, 10,9 százalékos lehet, illetve azzal, hogy összességében 300 milliárd forintot valamivel meghaladó intézkedésekre lehet szükség a 2013-as költségvetésben ahhoz, hogy a 2,2 százalékos GDP-arányos eredeti államháztartási hiánycél elérhető legyen. A Portfolio.hu saját kalkulációi szerint ennek mintegy duplája méretű lehet a jövő évi büdzsében a befoltozandó lyuk.

A bank szakértői arra számítanak, hogy a forint a közeljövőben a 280-285-ös sávban maradhat az euróval szemben, az IMF tárgyalások elakadása esetén azonban gyengülésre lehet számítani. Markáns gyengülést, így 300 feletti árfolyamot azonban csak a nemzetközi hangulat újabb drámai romlása esetén várnak. Amennyiben a nemzetközi környezet támogató jellegű marad, még az IMF tárgyalások megszakadása is csak átmeneti és kismértékű gyengülést okozhat. Egy megállapodás viszont a forintot a 275-280-as sávba erősítheti várakozásuk szerint.