Csak ideiglenesek a jó foglalkoztatási adatok

Kedvezően változott május-júliusban a munkaerőpiaci helyzet a TakarékBank és az ING elemzője szerint, akik azonban úgy vélik, hogy év végére ismét 11 százalék közelébe kúszhat az állástalanok aránya.
MTI, 2012. augusztus 28. kedd, 11:50
Fotó: Napi.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH által közölt reggeli adatokat értékelve hangsúlyozta: a kormányváltás óta nem látott mértékűre gyorsult a foglalkoztatottak számának két éve tartó emelkedése. Az NGM úgy véli, a nemrégiben meghirdetett Munkahelyteremtő Akcióterv biztosítja, hogy a magyar gazdaság képes legyen fenntartani azokat a pozitív munkaerő-piaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek. Ráadásul az intézkedés sorozat éppen azokat a korcsoportokat érinti, ahol a legnagyobb problémák vannak a foglalkoztatás terén - fűzi hozzá a tárca.

A vártnál lényegesen nagyobb mértékű a munkanélküliségi ráta 10,5 százalékra történt csökkenése - véli Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője. A szakértő emlékeztet arra, hogy április-júniusban 10,9, az előző év azonos időszakában pedig 10,8 százalék volt az állástalanok aránya.

A foglalkoztatottak számának emelkedése főként a közcélú foglalkoztatásnak köszönhető a szakértő szerint. Ilyen erőteljes munkahelybővülés 2003-ban volt utoljára, amit akkor döntően a közszféra létszámnövekedése okozott, így most a foglalkoztatás elérte a válság előtti szintet - hangsúlyozta Suppan Gergely.

Az aktívak száma egy év alatt több mint 71 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma. Szezonális hatásoknak köszönhetően a következő hónapokban tovább emelkedhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség - vélekedik a TakarékBank elemzője. Suppan Gergely szerint az őszi hónapokban 10,3 százalékig csökkenhet a munkanélküliségi ráta, majd az év végére újra elérheti a 11,4 százalékot, míg az éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - a tavalyinál kissé alacsonyabb, 10,9 százalékos lehet.

Szezonalitás és közfoglalkoztatás

Németh Dávid, az ING elemzője is pozitív meglepetésnek nevezte a munkanélküliségi ráta csökkenését, hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ez a mérséklődés némi szezonális hatásnak, és a közfoglalkoztatásnak köszönhető.

Ugyancsak kedvező folyamatokat tükröz a szakértő szerint, hogy az aktivitási ráta egy év alatt egy százalékponttal nőtt. A kilátásokról Németh Dávid úgy vélekedett, hogy a mostani kedvező adatok ellenére idén érdemben nem csökken a munkanélküliségi ráta tavalyhoz képest, év végére 11 százalék közelébe emelkedhet az állástalanok aránya, éves átlagban pedig 11,1-11,2 százalék körül alakulhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.08.28 13:18

@SzaszaG: Az ígérgetés elévülhetetlen nyertese az, aki 14. és 15. havi nyugdíjat, megszorítás nélküliséget, bércsökkenés kizárását, 10 év alatt 1.000.000 új munkahelyet, de inkább 1.500.000 új adózó munkást ígért, eltakarodást mondott az IMF újabb vendéglátására, már Nagy-Magyarországot lendítené fel zuhangató gazdaságunkkal...

miközben már a jó multi jöhet!

Az elvakult hit egy dolog! Mikor változik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.08.28 13:11

Mondják ezt azok, akik megduplázták a munkanélküliséget kormányzásuk alatt, miközben 400.000 új munkahelyet ígértek, közben csődbe vitték az országot is. Olyankor miért nem ajvékoltak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.08.28 13:01

Má2 205.000 körüli közfoglakoztatotti létszámról beszélnek. Így növekedett 3,9 millióra a foglalkoztatottak száma? Akkor valójában 30-40.000-rel csökkent a valóban, teljes bérért foglalkoztatottak száma.

S eddig minden decemberben szinte 0-ra csökkentek a közfoglalkoztatási programok és létszámok. Idén ez nem fog bekövetkezni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html