Csak jövőre ér véget az elvesztegetett évtized?

Ugyan idén a lakossági fogyasztás jelentheti a magyar gazdaság húzóerejét, de még így is elmaradunk a válság előtti költekezéstől. A gazdasági tárca ígéri: jövőre már a 2008-as szint felett leszünk - írta a Világgazdaság.
Napi.hu, 2016. május 5. csütörtök, 08:42
Fotó: Reuters

A tárca számításai szerint a fogyasztás 2017-re érheti el a válság előttit - olvasható a lapban.

Eközben a GDP már 2015 elején meghaladta a válság előtti szintet. A jelenséget az export dinamikus növekedése magyarázza, amely már majdnem harmadával jobban teljesít, mint 2008-ban. A belső kereslet csak az elmúlt években kezdett el érdemben hozzájárulni a gazdasági növekedéshez. Tavaly 3 százalékkal többet fogyasztottak az emberek, miközben a keresetek 4 százalék felett bővültek - a lakosság ugyanis óvatosan költekezik a válság óta.

A szaktárca arra számít, hogy az alacsony - gyakorlatilag nem létező - infláció miatt gyorsan nőnek a reálbérek idén, ami szintén támogathatja a fogyasztást, ráadásul az szja-csökkentés is a vásárlások növekedését ösztönzi. Továbbá az olajárak összeomlása 200 milliárd forint egyszeri reáljövedelem-növekedést jelent a háztartásoknak. Jövőre az áfacsökkentések és a közszféra béremelései is a vásárlások növekedését ösztönzik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.05.05 10:28

Az elvesztegetett évtized nem 2008-ban kezdődött, hanem 2003-ban. Magyarország lényegében már a 2000-es éveket is elvesztegette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html