Csaknem százezer diplomát nem adtak ki

Júniusig elejéig összesen 91 595 olyan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében a hallgató sikeres záróvizsgát tett, de az oklevelét nyelvvizsga hiányában még nem kapta meg - tudta meg a Magyar Hírlap.
Domokos László, 2018. június 14. csütörtök, 09:57
Fotó: Shutterstock

Csak tavaly 10 737 olyan diplomát adtak ki, amelyhez a záróvizsgát valamely korábbi évben tették le - írta a napilap az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján. Vagyis ennyi esetben vélhetően sikerült megszerezni a szükséges nyelvvizsga bizonyítványt.

Az Orbán-kormány még 2014-ben indította el az úgynevezett Diplomamentő programot, amely azok nyelvtanulását támogatta, akiknek kizárólag a nyelvvizsga hiánya jelentette az akadályt a diploma átvételéhez, és már nem rendelkeztek tanulói jogviszonnyal.

A kezdeményezéssel több mint hatezer diploma megszerzéséhez sikerült hozzájárulni. A 2015-ben lezárult program most újraindul, így több mint ezerháromszáz egykori hallgató juthat hozzá okleveléhez. A nyelvi képzések szeptembertől indulhatnak, és 2019 végéig kell zárulniuk.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK