A hivatal jelentése szerint tavaly mindössze egyetlen esetben jeleztek a magyar hatóságok visszaéléseket az EU-pénzekkel kapcsolatban, közben 20 további esetben "magánúton" (EU-szervek felől) jutottak el panaszok az OLAF-hoz - olvasható a portálon.

A hivatal által kivizsgált magyar ügyek közül tavaly végül 17-et zártak le, ebből 14-et megállapítással (azaz azt javasolta az OLAF az Európai Bizottságnak, hogy követeljék vissza a pénzt). Ugyanakkor a román és a bolgár számokat masszívan felfelé torzították a SAPARD-pénzes vizsgálatok (amelyeket ráadásul a helyi hatóságok kértek az OLAF-tól). Ezeket leszámítva Romániában 12, míg Bulgáriában 10 darab problémás ügyet talált a hivatal - így nézve a 14 darabos magyar szám a legmagasabb az EU 28 tagállama közül.

A Magyarországnak járó strukturális és agrárpénzek terén az OLAF az elmúlt 3 évben összesen 29 gyanús ügyet zárt le pénz-visszakövetelési ajánlással, amely az érintett EU-támogatások 3,5 százalékát tette ki, ez az arány pedig az egész EU-ban a második legmagasabb volt a szlovákok után (3,97 százalék). Az is látható, hogy mind a magyar, mind a szlovák arány igencsak kilóg a nemzetközi mezőnyből - a többi 26 tagországban 1 százalék alatt volt ez a mutató.

Odafönt bűzlik valami

Az OLAF a 2008-2015 között Magyarországon feltárt visszaélések során 22 esetben küldött javaslatot a magyar igazságszolgáltatási szervek felé, de eddig mindössze 4 esetben születtek meg a jogerős bírósági ítéletek és mindössze egyetlen ügyben marasztalták el az érintettet, így a 25 százalékos eddigi ráta az egyik legalacsonyabb az egész EU-ban. További 14 ügyben még zajlanak a bírósági eljárások, illetve 4 esetben még nem reagáltak a magyar hatóságok az elmúlt egy évben az OLAF felől kapott ajánlásokra.