Az eredmény alakulására pozitív hatással volt, hogy közel egy évtized után először nyereségbe fordult az MNB kamateredménye - olvasható a jegybank honlapján. Mindez annak köszönhető, hogy az alapkamat historikus mélyponton tartózkodik, valamint a nem konvencionális monetáris politikai eszközök aktív használatának következtében alacsony pénzpiaci hozamok és tartósan laza monetáris kondíciók alakultak ki - idézi a jelentést az MTI.

Az MNB honlapján elérhető féléves jelentésből kiderül: a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény 2017 első fél évében 2,2 milliárd forint nyereség volt, 2016. hasonló időszakához képest 13 milliárd forinttal javult.

QP | Quality Placement

Az MNB működési költségei idén az első hat hónapban 18,1 milliárd forintot tettek ki, ami az ütemezett tervtől 8,7 százalékkal marad el, a 2016 azonos időszakában felmerült kiadásoknál pedig 5,3 százalékkal magasabb - áll a jelentésben.

Az MNB eredménye 2016 első fél évében 51,7 milliárd forint volt, ami 17,3 milliárddal magasabb az idei első félévinél. A tavalyi eredmény kedvező alakulását döntően az alapkamatcsökkentési ciklusnak és a jegybank önfinanszírozási programjának köszönhetően a kamatkiadások mérséklődése magyarázza.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás