Csúszhat az új ingyenes védőoltás bevezetése

Három éve tervezik, márciusban már Lázár János akkori kancelláriaminiszter is bejelentette, hogy ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás. Azonban egyelőre nem írták még ki a tendert, így a Világgazdaság értesülései szerint esélytelen a január 1-i bevezetés tartása.
Szabó Dániel, 2018. november 5. hétfő, 09:08
Fotó: Pixabay

Piaci szereplők szerint kizárt, hogy 2019. január 1-től  ingyenesen elérhető legyenek a bárányhimlő elleni védőoltásoka: még ki sem írták a tendert az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében (TED) a bárányhimlő elleni védőoltás vakcinatendere. Márpedig a hátralévő idő már kevés arra, hogy a nyertes gyártó átállítsa a termelését a megnövekedett igényre. A tendert a kormányhatározat szerint július 31-ig kellett volna az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kiírnia a közbeszerzési eljárást - derül ki a lap cikkéből.

Pedig idő lett volna felkészülni: a március 1-jei kormányinfón jelentette be Lázár János, akkori Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter, hogy 2019. január 1-jétől ingyenes lesz a vakcina a kétéves kicsiknek.  De ezt korábban már 3 éve megígérte az Emmi is.

Két cég forgalmaz Magyarországon ilyen ampullákat: az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) és GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK). A vállalkozások azt közölték a lappal, hogy a kiírás fényében döntik el, hogy indulnak-e a tenderen. Jelenleg a nem államilag támogatott oltások ára ampullánként valamivel több mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.

Az oltás létjogosultságát az indokolja, hogy a KSH adatai szerint évente 38-40 ezer bárányhimlőst regisztrálnak, de a gyermekorvosok évente százezerre teszik a fertőzöttek számát. Szakemberek szerint az európai országok közül Magyarország az egyik, ahol a legmagasabb a varicellavírussal fertőzöttek száma.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK