Íme, egy ötlet a minimálnyugdíjra és az európai minimálbérre

Európai családi pótlék, európai minimálbér és minimálnyugdíj bevezetését javasolja európai parlamenti (EP-) választási programjában a Demokratikus Koalíció (DK) - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. február 26. kedd, 14:16
Fotó: Shutterstock

A szociális Európa érdekében be kell vezetni az európai családi pótlékot, ami minden európai gyereknek egységesen járna; a juttatás a tagállami családi pótlék mellett járna - közölte Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője.

Az európai minimálbér és minimálnyugdíj bevezetése nem európai, hanem emberi minimum. Ez a két kiegészítő juttatás akkor járna, ha egy tagállam nem képes vagy nem akarja a saját állampolgárai számára biztosítani a tisztességes megélhetéshez szükséges jövedelmet. "Ma például Magyarországon a családok több mint egynegyede él a létminimum alatt".

Azt mondta: ezeket a juttatásokat az úgynevezett európai multiadóból lehetne finanszírozni. Jelenleg a legnagyobb és a leggazdagabb cégek képesek leginkább kikerülni az adófizetést. Ezt főleg azért tehetik meg, mert az államok egyenként tárgyalnak velük, ezért az országok zsarolhatóvá válnak. Amennyiben az összes tagállam közösen tárgyalna, akkor sokkal hatékonyabban és sokkal határozottabban lehetne fellépni az adóelkerülés ellen - tette hozzá.

Pártjuk az erős és egységes Európát képviseli, európai egyesült államokat akarnak építeni - mondta. Az európai egyesült államok a gazdasági közösségen túllépve nem egyszerűen fogyasztóként, adófizetőként vagy munkavállalóként, hanem hús-vér emberként, egy nagy közösség részeként tekint az uniós állampolgárokra. Kérdés, hogy ennek az Európának részei lesznek-e a magyarok. Szavai szerint ezért is hazafias kötelessége, hogy küzdjön Orbán Viktor rendszere ellen, mert az azzal fenyeget, hogy Magyarország Európa perifériájára szorul.

A jelöltet megkérdezték, hogy miért vállal politikai szerepet. Válasza szerint korábban úgy gondolta, elegendő, amit a közéletben tesz, az áprilisi parlamenti választás után azonban megváltozott ez a véleménye. Újabb kérdésre azt felelte, ha megszerzi a mandátumot, azt fel is veszi.

HOZZÁSZÓLÁSOK