Der Spiegel: Magyarország EU-tagsági jogainak felfüggesztésén el kellene gondolkodni

Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap és a Der Spiegel című hírmagazin vezércikkben foglalkozott Magyarországgal szombaton az európai menekültválsággal kapcsolatban.
MTI, 2015. szeptember 19. szombat, 18:15
Fotó: Reuters

A Der Spiegel Az öreg kontinens címmel közölt vezércikket Peter Müllertől, aki kiemelte: "az EU veszélybe került a menekültválságban, megóvásához nyomásgyakorlás és megértés szükséges". A szerző egyebek között kifejtette: a kelet-európai uniós tagországok a csatlakozással aláírták, hogy elfogadják az EU értékeit, és erre "emlékeztetni" kellene a menekültek elosztását szolgáló rendszer kiépítésére irányuló törekvéseket "blokkoló" tagállamokat.

Az uniós szerződés alapján akár a tagsági jogok felfüggesztése is lehetséges a közös értékeket, például az emberi méltóság tiszteletét tartósan megsértő tagállamok esetében, és erről a menekültekkel való bánásmódra tekintettel Magyarország esetében "legalább el kellene gondolkodni" - áll a Der Spiegel írásában.

Kerítések Európában

A FAZ Kerítések Európában című írásában a szerző, Reinhard Weser kiemelte: amikor a nagy és gazdag Németország erős államigazgatása az országba érkező emberek nagy száma miatt már alig bírja regisztrálni és rendesen ellátni őket, nem meglepő, hogy a kisebb és gazdaságilag sokkal gyengébb délkelet-európai államok úgy érzik, hogy túlterheltek, még akkor is, ha a menekültek nem akarnak náluk maradni, hanem csak átvonulnak.

Ezért érthető, hogy a kormányok segítségért kiáltanak, és az Európa tétlenségére vonatkozó magyar bírálatok némiképp jogosak, akármennyire is "ócska és gyalázatos Orbán Viktor viselkedése és retorikája a menekültekkel szemben" - fogalmaz a szerző.

"A magyar válasz erre a válságra természetesen halálos veszély Európa jövőjére" - olvasható a FAZ első oldalán közölt írásban, amely szerint az uniós külső határon épített, majd következő lépésben az EU-tag Horvátországgal közös határon továbbépítendő kerítés logikája alapján "további kerítések következnek" majd, amelyek keresztül-kasul húzódnak Európában, és nemcsak drótkerítések, hanem "politikai, gazdasági, emberi" kerítések is. Ez pedig nem oldja meg a menekültproblémát, viszont "sok újabb problémát teremt" - tette hozzá a szerző.

Kiemelte: nem tudja senki, hogy tartósan miként kellene kezelni ezt a "népvándorlást", éppen ezért összetartásra van szükség az EU-ban a válság rövid távú kezelésében, a külső határok biztosításában és a menekültek "emberhez méltó" befogadásában és elosztásában.

Mindez a jövő heti uniós tárgyalásokra nézve azt jelenti: a kelet- és a közép-európaiaknak meg kellene fontolniuk, hogy az ukrajnai orosz agresszió miatt könnyen az uniós partnerek szolidaritására szorulhatnak, Berlinnek pedig nem lenne szabad "többségi szavazással fenyegetőzni".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2015.09.21 17:28

@mirko: hazaszeretet: "hazaszeretet, patriotizmus: általános értelemben a haza iránti természetes vonzalom, mellyel a hazát megbecsüljük, javát a sajátunknak érezzük; sajátos értelemben erkölcsi erény, mely arra tesz készségessé, hogy a haza boldogulását előmozdítsuk, s érte javainkat, sőt ha kell, életünket is feláldozzuk"
természetes vonzalom - te az ámerikaiakhoz vonzódsz
a hazát megbecsüljük - te becsmérled és nem becsülöd
haza boldogulását előmozdítsuk - a trianonos örömködéseid biztosan az előmozdítást segíti

Nem mondanám magam még nacionalistának sem, de lássuk
nacionalizmus: "A nacionalizmus a nemzetek kialakulásának, a nemzetté válás folyamatának ideológiája."
Ezzel mi a problémád? Fogadjunk egy ilyen egyszerű kérdésre sem tudsz érdemben válaszolni.
Tudom te a csimpánzfilmekből művelődsz, szóval nem sokat várok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.09.21 17:09

@MLB2014:
"A hazaszeretetről meg hazafiságról meg ne merj pofázni te magyargyűlölő féreg."

Színvonalas hozzászólásod "megindító". Hogyan süllyedhet egy ember ilyen mélyre a bányászbéka feneke alá? Van rá mentséged, a skizofrénia.

Ha még tudsz olvasni tanulmányozhatnád a hazaszeretet fogalmát, és azt is mi különbözteti meg a nacionalizmustól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.21 14:25

@ezusthaju:

,,Nem dumálni, cselekedni! Inkább ma mint holnap!"

Én is ezt mondom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2015.09.21 14:05

@pastorius:
Sajnos ez is benne van a pakliban. :(
Egy "Ceau rendszer" kialakításának alapfeltétele a határok zárhatósága...

Csak sajna ha ez mostanában történik meg, akkor úgy járunk, mint '56-ban: akkor a szuezi válság vonta el a figyelmet, most a migránsválság tenné...
Reméljük, hogy nem használják ki az alkalmat. Bár most a migránsokkal együtt még esélyesebb, hogy le lehet majd lépni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.09.21 13:53

@mirko: "már a jobbikos hozzászólókat is fikázod.." Nemtom ki jobbikos hozzászóló, én nem ez alapján kritizálok. Az nem pártfüggő, hogy ki milyen ostobaságot ír. Ugye milyen érdekes? Neked propagandák és korrupt politikusok mondják meg a véleményed. Nekem nem.

Az elképesztő ostobaságok ideokádásában te vagy az itteni élharcos, ezért "fikázlak" oly gyakran. Persze ha épkézláb válaszokkal meg tudnál fogni, néha bizonyítanád az igazadat, akkor én sem néznélek a világ barmának.
A hazaszeretetről meg hazafiságról meg ne merj pofázni te magyargyűlölő féreg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html