Marad kamatmentes az egyik diákhitel

A Diákhitel Központ csütörtöki döntése alapján továbbra is kamatmentes marad a képzési költségre felvehető Diákhitel2 és a szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Emellett változatlanul rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a Diákhitel1 - jelentette be Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.
Szabó Dániel, 2020. december 17. csütörtök, 12:33
Fotó: Getty Images

Soha nem volt ekkora igény a diákhitelekre, idén mintegy 40 ezer új igénylés érkezett, ami háromszorosa a tavalyi számnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy több mint 32 milliárd forint értékben folyósított hiteleket a Diákhitel Központ 2020-ban, amire a társaság 2001-es alapítása óta nem volt példa - derült ki Magyar Péter beszámolójából. A statisztikák szerint minden ötödik hallgató él a lehetőség valamilyen konstrukciójával.

A Diákhitel1 esetében a kormány döntése alapján már havi 150 ezer forint igényelhető, ezáltal akár évi 1,5 millió forint szabad felhasználású forráshoz is hozzájuthatnak a hallgatók, rendkívül alacsony kamat mellett.

Köszönhetően a 2018-ban bevezetett családi kedvezményeknek és a hitelbírálat, valamint biztosíték nélkül igényelhető, bármikor ingyenesen előtörleszthető termékeknek, a hallgatók között évről évre emelkedik a diákhitelek iránti kereslet - fogalmazott a vezérigazgató.

A diákhiteleket igénylők jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásokra, így ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének a felét, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes diákhitel-tartozást elengedi a Diákhitel Központ.

HOZZÁSZÓLÁSOK