Magyarország abban bízik, hogy a líbiai konfliktus kezelésében vállalt pozitív szerepe besegíti az ENSZ Biztonsági Tanácsába, amelynek egyik ideiglenes tagja lehet - írja a Wall Street Journal. Martonyi János külügyminiszter köszönőlevelet kapott amerikai kollégájától, Hillary Clintontól a magyar szerepvállalásért Líbiában.

A tripoli magyar nagykövetség volt az egyike annak a néhány követségnek, amely tovább működött a polgárháború alatt, és segítséget nyújtott az országban rekedt újságírók és más civilek kimentésében. A magyar misszió ötven ország képviselőjeként működött tovább. Clinton külön köszönetet mondott az amerikai állampolgároknak nyújtott magyar segítségért, miután az USA februárban saját követsége bezárása mellett döntött.

Nagy piros pont

Budapestnek pontosan ilyen gesztusokra van szüksége, az ideiglenes BT-tagságért folyó politikai játszma hajrájában - írja a WSJ. A posztért Szlovéniával és Azerbajdzsánnal száll versenybe az ország, s bár a magyar kormány folyamatosan, erőteljesen lobbizik és meglehetősen magabiztos, azt azért elismeri, hogy nem biztos befutó a versenyfutásban.

Kis zöld pöttyök

A jelentkezéssel összefüggésben az év első felében Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített 11 kis csendes-óceáni állammal - ezek voltak azok az országok az ENSZ tagjai közül, amelyekkel Budapestnek eddig nem volt formális kapcsolata. A kétoldalú viszony ugyan várhatóan nem hoz számottevő gazdasági hasznot, ám a kormány reményei szerint további voksokat eredményezhet a BT-tagságról döntő holnapi szavazáson.