Döbbenetes ütemben fogy a magyar

Nem egészen fél évszázad múlva 6,7 millióra csökkenhet Magyarország lakossága - írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népesedési Helyzetkép című kiadványa alapján.
Napi.hu, 2016. december 17. szombat, 09:49
Fotó: Stocksnap

Két verzióval számol a népesség számának alakulását illetően  2060 - ig a Népességtudományi Kutatóintézet, az alapváltozat kétmilliós, a pesszimista forgatókönyv több mint hárommilliós csökkenést vár 2060-ra. Ami biztos,  hogy az elmúlt harmincöt évben összesen 882 ezer fővel csökkent hazánk népessége - olvasható a lapban.

A jelentés főbb megállapításai:

 • A fejlett európai országokhoz hasonlóan Magyarország számára is az egyik legnagyobb demográfiai kihívás a társadalom öregedése, az aktív korosztályokra egyre nagyobb időskorú eltartási teher nehezedik.
 • Az élveszületések száma továbbra sem közelíti meg a 2008-as, válság előtti szintet.
 • A teljes termékenységi arányszám ugyan nőtt, bár érdemi születésszám-emelkedés nem történt, mivel a szülőképes korban lévő nők száma folyamatosan csökken.
 • A gyermekvállalási életkor kitolódása az elmúlt években lassulni kezdett. Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint az elhalasztott gyermekvállalásra nem minden esetben kerül sor.
 • A halálozások száma az utóbbi két évtizedben alapvetően csökkenő trendet mutat, 2011-ben süllyedt először 130 ezer alá, és a népesség öregedése ellenére 2014-ben hunytak el a legkevesebben az elmúlt évtizedekben, megközelítőleg 126 ezren.
 • 2015-ben a javuló halandósági tendencia megtorpant és közel 132 ezren haltak meg, ami több mint 5300-zal múlta felül az előző évit. A jelentős mortalitási többlet hátterében a 2015 első negyedévében tapasztalható nagymértékű halálozási növekmény áll. Hasonló jelenséget Európa több országában is észleltek.
 • 2015-ben ezer élveszülött közül 4,2 hunyt el egyéves kora előtt, amely a valaha mért legalacsonyabb érték volt hazánkban.
 • A magyar történelemben még soha nem volt olyan magas a születéskor várható élettartam, mint 2014-ben: a nőké 78,9, a férfiaké 72,1 év volt. Ezt követően 2015-ben a halálozási növekmény évében mindkét nem esetében rövidültek az életkilátások. A hazai átlagos élethosszhoz képest az Európai Unió legtöbb országában továbbra is hosszabb életre számíthatnak.
 • A születéskor várható élettartamban az iskolai végzettség szerint markáns különbségek figyelhetőek meg: élete során egy alapfokú végzettséget szerzett férfi 16 évvel számíthatott rövidebb életre 2013-ban, mint egy diplomával rendelkező nő.
 • 1990 óta a házasságkötések száma radikálisan csökkent. 2010 óta ugyan pozitív irányú elmozdulás figyelhető meg, de a hagyományos értelemben vett párkapcsolatok alapját képező házasság továbbra sem közelíti meg korábbi népszerűségét.
 • A belföldi vándorlások jelentős hatást gyakorolnak az adott térség demográfiai helyzetére és összetételére. Az állandó vándorlások száma évente jellemzően meghaladja a 200 ezret, és viszonylag stabil értéket mutat. Az ideiglenes vándorlást nagyobb hullámzások jellemezték az elmúlt negyedszázad során, 154 és 286 ezer fő közötti értékek figyelhetők meg.
 • A fiatalabbak mobilabbak, viszont a közel negyed évszázad során a 15-24 évesek aránya csökkent, ezzel szemben a 25 év feletti korosztályoknál növekedést tapasztalható. A vándorlók legnagyobb hányadát a nőtlen/hajadon népesség adja, míg a házasok mobilitási hajlandósága jellemzően a legalacsonyabb, és arányuk csökkenő tendenciájú, mialatt az elváltak részesedése növekszik.
 • Az élénkülő vándorlás fő iránya régiós szinten keletről nyugatra, vagyis Észak-Magyarország és Észak-Alföld felől dominánsan Közép-Magyarország, illetve Nyugat-Dunántúl felé tart. 2007 óta pozitív a főváros vándorlási egyenlege, de a népességmegtartó ereje csökkent az időszak végére. Az utóbbi 8 év során a községek és a kisebb városok a belföldi vándorlás legnagyobb vesztesei.
 • A nemzetközi vándorlás jelentős formáló hatással van egy ország népesedési folyamataira, de Magyarországon a nemzetközi migráció mértéke továbbra sem jelentős nemzetközi összehasonlításban.
 • Az újonnan belépő külföldiek között csökkenést mutatnak az EU-ból érkezők, és növekvő számban vannak az ázsiai állampolgárok, ugyanakkor a többi kontinensről származók aránya továbbra sem jelentős.
 • A kivándorlás mértéke több tényező együttes hatására 2009-től mutat jelentősebb növekedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2016.12.17 10:52

Nyilván nem számoltak a migráncsokkal. Én inkább 50 millióra saccolnám a népességszámot...ebből lesz kb 10% a tőzsgyökeres magyar a többi meg bárki bárkivel bárhonnan bármi áron lesz..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html