Döntött a főváros - kiterjesztik a zajrendeletet

A margitszigeti szabadidős létesítmények és a közterületi tevékenységek zavaró hanghatásainak, zajterhelésének tartamát is korlátozó zajrendelet megalkotásáról is döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. december 6. szerda, 13:37
Fotó: Napi.hu

A testület 25 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett fogadta el a Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes által jegyezett előterjesztést.

Az előírások kiterjednek a zavaró zajhatások időbeni korlátozására közterületi, valamint nem közterületi zajhatással járó eseményekre egyaránt.

A döntés értelmében:

  • jövő márciustól például kulturális célú létesítmény naponta 10 és 24 óra között,
  • sport vagy más létesítmény 10 és 22 óra között használhatna csak hangosítóberendezést.
  • Sportlétesítmény szabadtéri területén a sporttevékenység megvalósításához 10 és 23 óra között,
  • alkalmi rendezvény esetében 9 és 20 óra között lehetne hangosító eszközt használni.
  • A Margitsziget területén hangosító eszköz használata nélküli, de zajhatással járó tevékenység szabadtéren legfeljebb naponta 10 és 22 óra között lenne végezhető.

A korlátozások megsértése esetén a főjegyző jogosult eljárást indítani, bírságot kiszabni.

Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy a Margitsziget Budapest egyik legkedveltebb közparkja, amely évszázadokon át megőrizte természeti adottságait, történelmi, kulturális örökségét, miközben a közösségi használati szempontok közül kiemelkedett, majd hagyományt is teremtve megerősödött, illetve alapvetővé vált a pihenőparki jellege.

HOZZÁSZÓLÁSOK