Drágább lehet a magyarok kedvenc gyümölcse

A magyarországi termelők az idén 700-750 ezer tonna almára számítanak, ami 20-30 százalékkal haladja meg az előző évek termésmennyiségét - mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője pénteken az M1 csatornán.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 10. péntek, 12:15
Fotó: Napi.hu

A szakember szerint a jó eredmény az időjárásnak köszönhető, ugyanis július közepéig viszonylag kiegyenlített volt a csapadékeloszlás - írja szemléjében az MTI.

De a jelenlegi extrém meleg az almának is gondot okoz, főleg azokon területeken, ahol nincs öntözés. Magyarországon a termőterületeknek csak mintegy 30 százaléka öntözhető. Domján Erika arról is beszélt, hogy az európai almatermelők is vélhetően jó évet zárnak. Európában évente az almatermés mennyisége átlagosan eléri a 16 millió tonnát, ennek körülbelül az egynegyedét Lengyelországban termesztik.

A szakmaközi szervezet ügyvezetője rámutatott, hogy Magyarországon a zöldség- és gyümölcstermesztést jelentősen sújtja a magas áfa, ennek hatására nőnek a fogyasztói árak.

A kajszibarack-termés viszont idén jóval gyengébb volt, mint az elmúlt években, épp az időjárás miatt.

A kép forrása: Magyar Kertészeti Szaporitóanyag Nonprofit Kft.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.08.10 13:57

Menjenek a jó büdös pitchába!
Ezek az agyontámogatott ingyenélők csak találnak mindig kamu okot az áremelésre.
Jó a termés, akkor is drágítanak.
Rohaggyon rájuk, csak az a baj, hogy ezeket a mocskokat a dolgozók által megtermelt adókból támogatják.
Mind egy alja gané.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html