Ezzel megsértik Magyarország nemzetközi kötelezettségeit - dühödt reakciók fogadták Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédét és a magyar kormány új intézkedéseit a bevándorlókkal kapcsolatban. Magyarország vezetője a terrorizmus trójai falovának minősítette a migrációt. Ilyen felütésekkel számol be a nemzetközi sajtó a magyar miniszterelnök keddi beszédéről, amelyet a határvadászok eskütételén mondott el.

Az amerikai AP és a brit BBC is kiemeli a beszédből, hogy Orbán Viktor szerint nincs vége a migrációnak, csak valamivel enyhült a fogadó országokra nehezedő nyomás. Az előbbi hírügynökség nem mulasztja el megjegyezni: Orbán azok közé tartozik, akik már nagyon korán hangot adtak annak, hogy támogatják Donald Trump amerikai elnökké választását.

Mindenféle szörnyűség

Ezután idézi a magyar kormányfő megjegyzését, miszerint a bevándorlók, akik jelentős része muszlim vallású, veszélyeztetik Európa identitását és kultúráját. Orbán Viktor szerint a migráció problémája mindaddig fennmarad, amíg a küldő országok nem oldják meg a kivándorlás okait, illetve a világ nem ismeri fel a jelenségben rejlő kockázatokat.

A migráció a terrorizmus trójai falova - idézi az AP és a BBC is a magyar miniszterelnököt. Azok az emberek, akik idejönnek, nem akarnak a mi kultúránknak és a szokásainknak megfelelően élni, hanem meg akarják tartani a sajátjukat - kiegészítve az európai életszínvonallal.

Orbán ismét figyelmeztette hallgatóságát, hogy a magyar határra nehezedő nyomás nem fog enyhülni, mivel milliók tervezik átköltözésüket a világ más részeiből Európába. Ezt úgy értelmezi, hogy Magyarország ostrom alatt áll.

További szörnyűségek

A sajtóorgánumok ezután ismertetik az új magyar szabályokat - amelyek lényege a bevándorlók szoros őrizet alá vétele -, illetve az erre érkezett reakciókat. A bevándorlási vészhelyet meghosszabbítása csak arra szolgál, hogy fenntartsák az idegengyűlölő, félelemkeltő propagandát - emelik ki a Magyarország Helsinki Bizottság, a MigSzol és más szervezetek értékeléséből.

A brit Express kihagyva Orbán beszédének részletezését, és rövid úton az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának bírálatára tér rá. Eszerint "Orbán új törvénye" szinte lehetetlenné teszi a menekülteknek, hogy benyújtsák kérelmüket Magyarországon és megkapják a nemzetközi jog szerint őket megillető védelmet.

Statisztika

A nemzetközi és az uniós szabályok szerint csak rendkívüli esetekben szabad őrizet alá helyzeni a menekültstátust kérőket, és gyerekek esetén soha nem szabadna ennek előfordulnia. Az AP megjegyzi, hogy miközben Orbán gyakran emlegeti, hogy Magyarország keresztény értékei alapján viszonyul a menekültekhez, naponta maximum 16 embernek teszik lehetővé, hogy beadja kérelmét és szakértők szerint az új szabályok nyomán ez a szám csökkenni fog.

Az amerikai hírügynökség - akárcsak a BBC - statisztikával zárja tudósítását. Eszerint Magyarország 2016-ban 425 menekültet fogadott be, miközben közel 30 ezer kérelmet regisztrált. Egy évvel korábban, 2015-ban 502 embernek adta meg a védelmet. Eközben Németország 890 ezer menekültet fogadott 2015-ben és 280 ezret 2016-ban.