Durván drágult az alapélelmiszer - ezt mindenki megérzi

Nagyot drágult májusban a burgonya mind éves, mind pedig havi bázison. Utóbbi szezonális okokra vezethető vissza, az viszont biztos, hogy igen sokat kell fizetni egy tepsi sült újkrumpliért.
Szász Péter, 2018. június 8. péntek, 13:22
Fotó: Pixabay

Egy év után ismét drágult a burgonya a magyar boltokban: májusban 12,8 százalékkal kellett többet fizetni érte, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Az elmúlt hónapokban az árcsökkenés volt jellemző, utoljára 2016 közepén voltak a májusinál magasabb összegek. Áprilishoz képest a növekedés 67,5 százalék, amelynek oka, hogy jellemzően májusban érkezik meg a boltokba a korai burgonya, amely sokkal drágább, mint késői "társa".

Tavaly májusban 24,6 százalékkal, korábban 25,3, 51,4, 14,5 százalékkal emelkedett a burgonya ára májusban áprilishoz képest. A korai burgonya átlagos fogyasztói áráról a KSH is csak májustól júliusig közöl adatot, idén pedig az elmúlt évekhez képest szokatlanul magas áron kilogrammonként 602 forintért került a boltokba a vasárnapi ebédek kedvelt körete.

Tavaly májusban 401, azt megelőzően 399, 2015-ben pedig 371 forintról indult az ára. A korai burgonya szezonális jellegéből adódóan ez később minden esetben csökkent. A késői burgonya ára ezzel szemben csökkent a korábbi évek hasonló időszakához képest. Májusban 174 forintba került egy kiló, korábban 200 forint körül kellett érte fizetni.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK