Ebből nagy bukta lehet - búcsút inthetünk 215 millió eurónak?

Erna Solberg norvég miniszterelnök szerint Magyarországnak és Lengyelországnak engedélyeznie kell a civil szervezetek független finanszírozását az egymilliárd eurós, jelenleg meghosszabbításra váró norvég segélyprogram keretében - írta hétfőn az EUObserver az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. május 8. hétfő, 17:00
Fotó: MTI/EPA

Az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál azt írja, Lengyelország és Magyarország azt akarja elérni, hogy Norvégia álljon el attól a követelésétől, hogy a civil szféra támogatására szánt úgynevezett EGT Alapok szétosztása olyan adminisztratív testületen keresztül történjék, amely független lenne, de Solberg ezt elutasította.

Nem engedhetjük meg Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket. Független szervezeteknek kell ezzel foglalkozniuk - mondta Solbert az NTB norvég tévének nyilatkozva. Arra figyelmeztetett, az "illiberális" hatalmak nem értik, hogy a civil szférának miért kell függetlennek lennie.

A civil szférát államilag nem kontrollálhatják

- szögezte le a norvég miniszterelnök, aki a Konzervatív Párt és bevándorlásellenes Haladó Párt alkotta kormánykoalíció élén áll. Az EUObserver szerint Solberg felvetette ezt a kérdést, amikor a múlt héten Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Magyarország 215 millió euró segélyt kapna 2021-ig

A nem EU-tag Izland, Liechtenstein és Norvégia, cserében azért, hogy hozzáférhessen az EU egységes piacához, kezdeményezte az úgynevezett EGT Alapok létrehozását a szociális és gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében 15 fejletlenebb uniós tagországban.

A következő, 2021-ig szóló program keretében Lengyelország 809 millió, Magyarország pedig 215 millió eurós segítséget kapna. A pénzek durván tíz százalékát civil szervezetek kapják, amelyek kötelezően a támogatási program kedvezményezettjei.

A Norvégia és Lengyelország közötti tárgyalások holtpontra jutottak a pénzek szétosztásáról, a Magyarországgal folytatott megbeszélések következő fordulója pedig május végén lesz - írja a hírportál.

Jó edzőtábor az ilyen tárgyalás

Frank Bakke-Jensen norvég EU-ügyi miniszter, akit a tárgyalások lebonyolításával bíztak meg, reményét fejezte ki az NTB tévének nyilatkozva, hogy az idei év végére lezárják a tárgyalásokat. Nem tart attól, hogy a szóban forgó országok felállnak a tárgyalóasztaltól. Mint fogalmazott: a fiatal demokráciák számára jó "edzőtábort" jelentenek az ilyen tárgyalások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.05.09 10:34

@troll: mi az, hogy magán civil szervezet?? ezt kifejtenéd?? :))
nem, nem pusztán infrastruktúrára és oktatásra lehet páláyzni (ugyan ez is elég lenne, a pénz az nagyobb támogatás...jól jön mindig)
nagyjából (a teljesség igénye nélkül)
a legontosabb, hogy erősítse a civil szerveződéseket, a fejlődésüket..a részvételüket a társadalom életében..ti. civil szervezetek nélkül nincs polgárosodás, vagyis poldári társadalom és demokrácia(logikus: aktív polgárok nélkül)
támogatandó körük skálája pedig szinte végtelen, a szabadidő, közösségszervezés (pl. vidéken), a mezőgazdaság (persze kisgazdálékodók), de akár horgászegyesületek, stb. -n keresztül az emberi, vagy kisebbségi jogok, szegénység, kirekesztés,társadalmi egyenlőtlenségek, jó kormányzás, átláthatóság, rasszizmus, idegengyűlölet..és hadd ne folytassam a sort..hogy milyen célokkal lehet még pályázni..
de ezeknek a pénzeknek csak töredéke jut el a civil szervezetekhez (kb. 10%)...ebben a ciklusban a kormány kb 60 milliárddal gazdálkodhat-na
az állam is ad amúgy a civil szervezeteknek pénzt, támogatást..és ezeket a pénzeknek az elosztása érdekes módon épp a CÖF-höz kapcsolható (ami ugye egyáltalán nem független a kormánytól, na pont úgy is osztják szét)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.05.08 18:28

érdekes kérdés, tulajdnoképpen infrastruktura és oktatásfejlesztésen kívül semmi másra nem szabadna fordítani a fejlesztési pénzeket.

az, hogy magán civil szervezetek zsebét tömjék milliárdokkal ugyanúgy inkorrekt, mint az, hogy az állam elossza magáncégeknek haveri alapon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html