Fontos gyógyszer tűnt el az országból

Országos hiány van a minden újszülötteknek még a kórházban beadandó injekcióból, a K-vitamin tartalmú Konakionból - értesült a 24.hu.
Szepesi Anita, 2019. május 23. csütörtök, 10:10
Fotó: Pixabay

A véralvadásban fontos szerepet játszó szintetikus K-vitamin tartalmú Konakion adagolását a kórházból hazakerülve, 4-7 napos, egyhónapos korban, majd hathónapos korig is folytatni kell. Az injekcióból azonban ősz végéig készlethiány van, és nem tudni, mivel lehet helyettesíteni a portál beszámolója szerint. A készlethiány május eleje óta áll fenn.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ez súlyos a probléma, mert a rotavírus elleni oltóanyaggal ellentétben a Konakiont egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető a készítmény.

Mi történhet, ha kimarad a gyógyszer beadása?

Ha egy K-vitaminhiányos csecsemő nem jut Konakionhoz, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet. Főként a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemők vannak veszélyben, ugyanis csak nagyon kevés K vitamin választódik ki az anyatejbe, így kevés jut belőle a babának.

A Konakion-hiány a patikákon kívül már a készleteket felhalmozó kórházakban is jelentkezik. Az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből.  A vérzékenységben szenvedő, illetve vérhígítót szedő felnőtteknek készült készítmény is hiányzik. A portál kórházi forrásokra hivatkozva azt írja, egyelőre külföldről rendeltek terméket, ami jóval drágább az itthon gyártottnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.05.23 13:38

Ez az az oltás, aminek hiányában egy oltásellenes és "laposföld" hívő pár gyereke a jelenleg ellenük folyó eljárásban a vád szerint életét vesztette.

Értem én, Soros, meg Brüsszel... Holnaptól már a lapos Földben is hinnünk kell?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.05.23 12:17

Még szerencse ha fociról van szó akkor se a "külföldi" se a drága nem számít orbánisztánban. Mi lenne velünk ha olcsó futballisták szaladgálnának a méregdrága luxus stadionokban ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html