Figyeljen a szívére! Több százezer magyarnak szól a figyelmeztetés

Nagyjából 150-200 ezer embert érint a szívelégtelenség ma Magyarországon, közülük 70 ezer szorulna feltétlenül szigorúan kontrollált ellátásra, gondozásra. A betegség komplex kezelése szívelégtelenség ambulanciákon végezhető hatékonyan, ez az ellátási forma azonban egyelőre nem mindenütt áll a betegek rendelkezésére - hívja fel a figyelmet a közelgő Szív napja alkalmából a Magyar Kardiológusok Társasága.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 19. szerda, 17:47
Fotó: Napi.hu

A szívelégtelenség az a kórkép, amikor a szív izomzata képtelenné válik a szív pumpafunkciójának fenntartására, azaz nem képes megfelelő mennyiségű vérrel, ennek révén megfelelő mennyiségű oxigénnel és tápanyaggal ellátni a különböző szerveket, szöveteket. S ugyancsak képtelenné válik arra, hogy a perifériás szervek, szövetek területéről elszállítsa a vért, s ezzel együtt a salakanyagokat és a széndioxidot.

A szívelégtelenségnek két formája van, de mindkettőnek ugyanazok a tünetei. Enyhébb esetben a betegek csak fizikai megterhelés kapcsán éreznek nehézlégzést, vagy kifáradást, amelyek később egyre kisebb terhelés hatására, majd nyugalomban is fellépnek. Jellegzetes tünet a boka körüli duzzanat, a gyakori éjszakai vizeletürítés, az éjszaka rohamokban jelentkező nehézlégzés és a rendetlen szívdobogás.

Fontos, hogy figyeljünk ezekre a tünetekre és jelentkezésük esetén forduljunk orvoshoz - figyelmeztetnek közleményben a kardiológusok.

A szívelégtelenség gyakori kórkép, s a  prognózisa meglehetősen rossz. A diagnózist követő egy éven belül a betegek mintegy 15-20 százaléka meghal, a súlyos nyugalmi panaszokkal bíró betegeknek pedig csupán fele éri meg a következő évet.

A szívelégtelenség karbantartására ma már kiváló gyógyszeres kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, hatékony komplex terápiát azonban csak szívelégtelenség ambulanciákon kaphatnak a betegek. Magyarországon ez az ellátási forma sajnos még nem mindenütt áll a betegek rendelkezésére, ezért a Magyar Kardiológusok Társasága a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a szívelégtelenség ambulanciák az ország minden pontján elérhetővé váljanak - olvasható a kardiológusok közleményében.

(Ezt olvasta már? Ismét rossz hír jött a kórházakból)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK