A dohányosoknak üzent a kormány

Magyarországon a családok és a gyermekek egészségének védelme kiemelten fontos, ezért kap nagy hangsúlyt a dohányzás visszaszorítása is - mondta húzta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára.
Domokos László, 2019. május 31. péntek, 17:30
Fotó: Napi.hu

Szavai szerint a 2010 óta hozott intézkedések eredményeként 2017-re félmillióval szorult vissza a dohányosok száma, csak minden negyedik ember gyújt rá. Ehhez hozzájárult a nemdohányzók védelméről szóló törvény megalkotása, a dohányboltok számának csökkenése, valamint a dohánytermékek adótartalmának növelése - közölte az államtitkár. Úgy látja, hogy 95 százalékban teljesül az az elvárás Magyarországon, hogy a munkahelyeken és a közösségi tereken nem terhelik a dohányosok a nemdohányzókat.

A népegészségügyi feladatok ellátására kiírt, Három generációval az egészségért elnevezésű pályázat összege 5,4 milliárd forint; 81 háziorvosi praxisközösség nyert. A pályázat égisze alatt a nyár folyamán induló munka célja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, az egészségtudatosság erősítése, az onkológiai szűréseken való részvétel növelése és a gyermekek egészséges életre nevelése.

A dohányzás világszerte problémát okoz, 8 millió feletti a dohányzáshoz köthető halálozások száma évente, ebből 1 millió eset passzív dohányost érint. A WHO az idén nagy hangsúlyt fektet a tüdő védelmére - mondta Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője  a dohányzásmentes világnap alkalmából tartott rendezvényen az MTI beszámolója szerint.

Százból mindössze három embernek sikerül önállóan leszoknia a dohányzásról, orvosi segítséggel pedig 25 százalékos ez az eredmény. Ezért a rászokást kell megelőzni - véli Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap- és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóságának megbízott vezetője.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója szerint a dohányzás számos fontos szervet károsíthat, és Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedésből következő halálozás egyharmadáért a dohányzás tehető felelőssé.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2019.06.02 22:45

@repuloske: Tudod, fogalmuk sincs az orvosoknak sem, hogy hányan kaptak tüdőrákot a cigitől, vagy azért mert azbeszttel dolgoztak, vagy bármi egyéb. Csak a cigire olyan könnyű ráfogni. Ugye? És aki nem dohányzott, mégis tüdőrákot kapott, annak biztosan a szomszédja dohányzott, és átszivárgott a füst, vagy az ártott meg, hogy az utcán elment mellette valaki cigizve. Ugyanez a májnál, csak a pia árt, a gyógyszerek pl. véletlenül sem. A múlt héten kórházban voltam, kiírták a napi 3 fájdalomcsillapítót, és mellé a gyomorvédő pirulát. Egyet bevettem, nem használt, mondom a főorvosnak, hogy ezt inkább nem szedném. Semmi értelme, hogy kikészítsem a gyomromat. Meg a máját, és a veséjét, fűzte hozzá a főorvos. Ennyi. Erre a beszélgetésre azért volt szükség, mert letámadott az egyik nővér, (kibeszélik az embert természetesen), hogy azt hallotta, hogy én önkényesen nem veszem be a kiírt gyógyszert. Most magyarázzam el neki, hogy a fájdalomcsillapító nem gyógyszer, attól még senki nem gyógyult meg? Nehéz ügy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

repuloske, 2019.06.02 05:17

@tlg01: Hopp, csak nem te is a tüdőrákra hajtasz? ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.06.01 10:18

én is üzennék a kormánynak
go back to your mothers
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html