Lejtőn a magyar egészségügy egy friss összesítés szerint

Egy 56 országot felsoroló listán 9 hellyel került hátrébb, ezúttal a 42. helyre a magyar egészségügyi ellátás hatékonysága - derül ki a Bloomberg friss rangsorából, amelyet az mfor.hu szemlézett.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 22. szombat, 13:00
Fotó: AFP

A Bloomberg 56 ország egészségügyi ellátását rangsorolta az ellátás hatékonyságát vizsgálva. A vizsgálatba azok az országok kerülhettek be, amelyekben a várható életkor legalább 70 év, az egy főre jutó GDP meghaladja az 5000 dollárt, és legalább 5 millióan lakják, tehát a legnyomorúságosabb államok nem találhatók itt - olvasható a portál cikkében. A Bloomberg 2015-ös adatokkal dolgozott, kivéve Hongkongot és Tajvant, ott 2014-esekkel.

A várható életkort, az egészségügyi ellátás teljes költségének egy főre jutó összegét, és az átlagkeresethez viszonyított relatív költséget vetették össze  a hatékonysági rangsorhoz.

Magyarország a lista 42. helyére került, 9 helyezést rontva a tavalyi 33.-on. Nálunk 894 dollár (kb. 245 ezer forint) az abszolút egészségügyi költség egy főre jutó szelete, a relatív költség az átlagkereset 7,2 százaléka, míg a várható élettartam 75,6 év.

Meglepő, hogy a listán Dánia előz minket közvetlenül. Dániában nagyon drága az ellátás, az abszolút költsége 5497 dollár (több mint 1,5 millió forint) fejenként, ami az átlagkereset 10,3 százalékát teszi ki. Igaz, a dánok átlagosan 80,7 évnyi életre számíthatnak, ez alapján tehát színvonalasabb az ellátás.

A román egészségügy hatékonyabb a magyarnál, a németnél viszont a magyar a hatékonyabb.

További részletek itt és itt.

Fotó: AFP Photo/Anne-Christine

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2018.09.25 06:05

A lista végén met ott kullog az usa csak éppen 10x annyit költenek egy főre vetitve mint nálunk..

a németek meg 6x annyit... szóval ha van lé akkor eshet a hatásfok, mert két kézzel lehet szórni a rengeteg pénzt akarom mondani money.-t

Nálunk ugye se pénz se hatásfok..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html