Újabb rossz hír az egészségügyből (frissítve)

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a mentő nem érkezik meg 15 percen belül egy-egy balesethez vagy beteghez annak ellenére, hogy sok uniós pénzt folyt el a mentőszolgálat fejlesztésére.
Komócsin Sándor, 2018. december 5. szerda, 09:15
Fotó: Pixabay

A mentőszolgálat fürgeségét jelző 15 percen belüli kiérkezések aránya 2017-ben már csak 64,9 százalék volt - írta a Népszava a mentők tavalyi költségvetési beszámolóját idézve. Annak ellenére romlott ez a mutató, hogy a kormány 15 milliárd forint uniós pénzt költött el arra, hogy a sürgős hívások legalább 90 százalékánál negyedórán belül megérkezzen a segítség.

A mentőszolgálat adatai szerint 2014-ben még a sürgős hívások 72,5 százalékában odaértek a betegért 15 percen belül, egy évvel később 68-69 százalékra romlott ez a mutató. A napilapnak 2016-ról nincs adata.

A lassulás okairól a mentősök a Népszavának azt mondták, hogy nincs elég ember és autó a feladatok zökkenőmentes ellátásához. A szakemberhiánnyal kapcsolatban a költségvetési beszámolói készítői is elismerik, hogy a legtöbb üres álláshelyük a mentőtiszti, az ápolói és a gépkocsi-vezetői posztokon van. Megjegyzik azt is, hogy ezeken a munkahelyeken jelentős a fluktuáció.

Az uniós pénzből részben a mentésirányítást modernizálták, a lefedetlen területeken 22 új mentőállomást építettek és további hatvanat fölújítottak. A támogatás feltételei között szerepelt a 15 perces kiérkezési idő legalább 86,5 százalékra javítása, és a 740 darab mentőautó informatikai eszközzel való felszerelése. Sajtóinformációk szerint az uniós pénzből megvásárolt 900 tabletből mindössze 200 működőképes.

Cikkünk megjelenése után az OMSZ az alábbi tájékoztatást küldte:
A mentők gyorsaságára vonatkozó adatok összehasonlítása 2014 és 2017 vonatkozásában nem megalapozott, hiszen míg 2014-ben az időadatok a mentőápolók által menetlevél papírokon feltüntetett, sokszor kerekített számok voltak, 2017-ben már számítógépek rögzítették a pontos és valid adatokat.
A mentőellátás infrastrukturális fejlesztését célzó TIOP 2.2.1. program célja a 15 percen belüli elérés feltételeinek megteremtése volt az ország lehető legnagyobb részén (86,5 százalék). Ezt a célt szolgálta 22 mentőállomás építése olyan területeken, ahol a lakosságszám, geográfiai adatok, útviszonyok és távolságok alapján a 15 percen belüli elérés nem volt lehetséges. Mára, a mentőállomások megépülésével (valamennyi tervezett fejlesztés megvalósult) a kitűzött cél teljesült, a 15 percen belüli elérés feltételei az ország területének több mint 90 százalékán biztosítottak.
Az Országos Mentőszolgálat működésének valamennyi személyi és tárgyi feltétele biztosított. A fluktuáció mértéke számos tényező, köztük az általános munkaerő-piaci helyzet függvénye, azonban fontos körülmény, hogy az ország összes régiójában magasabb az Országos Mentőszolgálathoz belépők aránya a kilépőknél, vagyis a munkavállalói létszám nem csökken, hanem növekszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2018.12.05 12:22

@sulykaponka: nagy tévedés... a tiszparancsolatot kell betartani és imádkozni hogy elkerüljön a baj.
A halevés egy másik kor szüleménye... most imádkozás van
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2018.12.05 11:57

tobb magyar halat kell enni es akkor nem kell majd olyan surun a mentot hivogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.05 09:40

De türelmetlenek a beteg elvtársak, de türelmetlenek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html