A szerződés szerint a cég 48 hónapon át biztosít a kórháznak az aneszteziológiához kapcsolódó szakembereket, egy időben legfeljebb 6 aneszteziológus szakorvost, 8 műtős szakasszisztenst, 8 aneszteziológus szakasszisztenst, valamint 8 műtőssegédet - olvasható a portál cikkében.

A baleseti sebészeti centrum sürgősségi feladatainak ellátásához elegendő a kórházi munkaerő, az előre tervezett műtétekhez, elsősorban nagyizületi protézisek operációjához viszont kell a külső szolgáltató, hogy a jelenlegi 4-5 hetes várakozási idő ne nőjön sokkal hosszabbra - tudta meg a portál az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK). Arra ugyanakkor nem kaptak választ, hogy a kiszervezés jár-e kórházi költségmegtakarítással a saját stáb alkalmazásával szemben.

A milliárdos megbízást elnyerő Wigwam-Bau Kft.-t építőipari vállalkozásként alapított Tordai Andrea 2008-ban, két évvel később a cég főtevékenysége fekvőbeteg-ellátásra változott. Tordai, aki egyszemélyes tulajdonos és ügyvezető, valamint a szerződés szerint egyike a műtős szakasszisztenseknek, nem kívánt nyilatkozni a portálnak.

A cég a jelek szerint stabil része a Péterfy ellátórendszerének, a kórház területén van a fióktelepe, és 2010 óta harmadszorra biztosít altatóorvosokat, szakasszisztenseket és műtőssegédeket a kórház számára. Legutóbb már versenytárs nélkül nyerte el a megbízást. A portál nem kapott választ arra a kérdésre, hogy van-e átfedés a Wigwam-Bau Kft. által kiközvetített szakemberek és a kórház főállású dolgozói között, azaz ceglédi mintára a főállású állomány egyben vállalkozóként is ténykedik-e a munkahelyén? Az ÁEEK a kiszervezés létjogosultságát megalapozó, döntéselőkészítő számításokról, és a kiszervezés gazdasági mérlegéről sem adott tájékoztatást.

A kiszervezés általában kevesebbe kerül az intézménynek, mintha túlóradíjat fizetne a saját dolgozóinak. Legalább ilyen fontos azonban, hogy a pihenőidők ellenőrzése lazább ez esetben, mint a saját állománynál, főleg az aneszteziológiában, ahol az ügyeleti rendszerben a túlmunkát és a pihenőidőket a szokásosnál is komolyabban adminisztrálják. Nem véletlen, hogy erre a területre vettek fel először a kórházak bérnővéreket, köztük műtős asszisztenseket is - mondták a helyzetre rálátó források a portálnak.

Fotó: AFP Photo/Anne-Christine Poujoulat.