Hárommilliós tandíj a kicsiknek

Két és fél-hárommillió forintos tandíjat kell fizetni az óvodások és a kisiskolások után egy debreceni elitiskolában, amely az önkormányzat és az állam tulajdonában van, és az előbbitől közpénzből jelentős anyagi támogatásban részesül.
Komócsin Sándor, 2020. június 8. hétfő, 08:11
Fotó: Stocksnap

Ötvennégy gyerek fejezi be az első tanévet a tavaly indított Debreceni Nemzetközi Iskolában (ISD): óvodások, valamint első és második osztályosok. Előbbiek éves tandíja közel két és félmillió forint, míg a kisiskolások után majdnem hárommilliót kellett leróniuk a szülőknek - írja a Népszva.

Így a tandíjból körülbelül 130-150 millió forint folyt be az iskolát fenntartó, jelenleg az önkormányzat többségi, valamint a magyar állam és a Debreceni Egyetem kisebbségi tulajdonában lévő oktatási központhoz. Közpénzből azonban ennek több mint dupláját teszi be idén támogatásként az intézmény működésbe a fideszes vezetésű debreceni önkormányzat, amely a körülbelül 300 millió forintot különített el erre a célra - tudta meg a napilap egy helyi ellenzéki képviselőtől. A városházánál pontosítani akarták az összeget, de az ezzel kapcsolatos kérdésre több hete nem válaszolnak.

Számítások szerint az iskola akkor lenne önfenntartó, ha legalább 300 diák járna oda egyszerre - az előzetes üzleti tervek alapján négy-öt év alatt kellene elérni ezt az ideális állapotot, addig azonban az önkormányzat folyamatosan "tolja bele" a pénzt az elitképzésbe. Kis túlzással: az átlagkeresetű helyiek finanszírozzák azt, hogy a gazdag családok gyerekei kiemelt színvonalú angol nyelvű oktatásban részesüljenek. Az ISD a Modern Városok Program keretében, 3,3 milliárdos állami támogatásból épült fel, vagyis közpénzből, ezért semmilyen szempontból nem nevezhető magániskolának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.06.08 09:42

Ez nem szegregáció, csak állami magániskola? :DD
Megint mutattunk egy példát a világnak a magyar hybrid demokráciából.
Exkommonisták+vadkapitalizmus+demokrácia+diktatúra keverve, nem rázva = hybrid demokrácia.
Elvesztette közpénzjellegét.
Elvesztette demokráciajellegét.
Elvesztette hitelességét.
De megtalálta számítását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csodacsampi, 2020.06.08 09:25

Nagyon itt van az ideje,hogy elkergessék ezt a tolvaj-kalandorcsürhét a hatalomból,az országból is !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html