Szeptember 1-jétől a kormány bezárná azt a kiskaput, amelyet kihasználva a szülők eddig az óvodás korú gyereküket a nekik jobban tetsző intézménybe járatták. Az óvodáztatás előtt ugyanis sokan egyszerűen átjelentették a gyereküket olyan baráti vagy családi ingatlanba, amely a nekik szimpatikusabb óvoda körzetében van - írta a portál.

Az Emmi rendeletmódosítása - amelyet a Magyar Közlönyben jelentettek meg - idén ősszel már megszabja, hogy a gyerek lakcímeként feltüntetett ingatlannak azonosnak kell lennie azzal, amelyet otthonául használ, és amely a lakcímnyilvántartásban lakóhelyként vagy tartózkodási helyként szerepel, már beíratkozást megelőzően legalább három hónappal is. (Gyakorlatilag tehát ideiglenesen bejelentett lakcímmel nem játszható ki a rendszer.)

Ha ez nem teljesül, vagy "ha bármely körülmény alapján arra lehet következtetni, hogy a gyermek a nyilvántartásban szereplő lakhelyén vagy tartózkodási helyén nem életvitelszerűen lakik", akkor az óvodavezetőnek be kell kérnie a szülőtől a területileg illetékes védőnő nyilatkozatát. Ha ez sem történik meg, akkor családlátogatást tehet a szülőknél az óvodavezető, vagy az óvodafenntartó által küldött bizottság. Ha három ilyen kezdeményezésből a szülő egyszer sem teszi lehetővé a családlátogatást, úgy akként veszik, hogy a gyerek valójában nem lakik az adott címen, és megtagadhatják a felvételét.