Egy szabad ország szabadságharca - így írnak külföldön Magyarországról

A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap az IMF-megállapodás következményeiről és a jegybanki alapkamat csökkentéséről írt.
NAPI, 2012. augusztus 30. csütörtök, 14:22
Fotó: Napi.hu

Több mint két éve folytat - ahogy Orbán Viktor nevezi - "gazdasági szabadságharcot" Magyarország partnerei ellen Washingtontól kezdve Bécsen át Brüsszelig - írta a gazdasági napilapban megjelent, MTI által is idézett jegyzetében Andre Exner. A szerző szerint a kormány szélmalomharcot vív, s lassan, de biztosan magának a miniszterelnöknek is be kell látnia, hogy "egy szabad ország szabadságharca" eleve kudarcra van ítélve. A kormány ugyanis - írta - az ősz folyamán állítólag hitelmegállapodást ír alá a Nemzetközi Valutaalappal.

Orbán Viktor és Matolcsy György számára nem marad más választás, mint "a valódi ellenségek", a magas állami kiadások és a recesszió ellen harcolni - vélekedett. A 2013-as költségvetési tervezet nem fog tetszeni az IMF szakértőinek, abban 1,7 milliárd euró tervezett bevétel szerepel külföldi konszernekre kivetett különadókból, miközben egyet sem építenek le a közszférában a 700 ezer állás közül - áll a cikkben. Az IMF a hitelért cserébe minden bizonnyal "kicsi, de fájdalmas" gazdaságpolitikai beavatkozásokat követel majd. A takarékossági kurzus nem lesz olyan kemény, mint Görögország esetében, de "fájni fog" - vélte a cikkíró. A szerző szerint növekedni fognak a szociális feszültségek.

A Wirtschaftsblatt egy másik cikkben beszámolt arról, hogy az MNB keddi döntésével 2010 májusa óta először csökkentette a jegybanki alapkamatot. A nemzeti bank csökkenti a kamatot, hogy segítsen a gazdaságnak - írta a lap. A mélyülő gazdasági visszaesés háttérbe szorította az inflációs félelmeket - jegyezte meg. A "viták középpontjában álló, várva várt és a kormány által a gazdaság élénkítése érdekében visszatérően szorgalmazott" lépés meglepte az elemzőket, ők abból indultak ki, hogy csak az IMF-megállapodás előtt nem lesz kamatcsökkentés - írta a lap. A magyar gazdaság GDP-arányosan 0,2 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, az előző év azonos időszakához képest 1,2 százalékkal, az EU-n belül a magyar infláció növekszik a leggyorsabban - idézte fel a Wirtschaftsblatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ordog666, 2012.08.30 14:54

Hajrá Ausztria !
Hajrá Magyarország !
Hajrá Ausztria - Magyarország !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html