A magyar állam bőkezűen támogatja az egyházakat, a 2009-es 40 milliárdról tavaly 150 milliárdra nőttek a közvetlenül az egyházaknak juttatott költségvetési források. Ez azt jelenti, hogy minden egyes hívő után több tízezer forintot fizetett az állam az egyházaknak - írta meg a G7.

Az egyházi támogatások elköltéséről különösen keveset lehet tudni. A lap szerint az utolsó, 2011-es népszámlálás alapján a megkérdezettek 42,1 százaléka vallotta magát valamilyen egyházhoz tartozónak, 28 százalék nem válaszolt, míg 19,9 százalék egyházhoz nem tartozónak vallotta magát. Ebből az jön ki, hogy 2018-ban 27 ezer forint jutott minden hívőre. A lap számításai szerint a rendszeres vallásgyakorlókra évi 90 ezer forint állami támogatás jut.

Hiába emelkedtek a bérek az utóbbi években jelentősen, a személyi jövedelemadó 1 százalékából az egyházaknak jelentősen csökkent a bevétele. Az állam azonban bőségesen kárpótolta őket: tavaly 145 milliárd forintot kaptak. A Fidesz első kormányon töltött évében, 2010-ben még visszaesés volt, de aztán gyors növekedés kezdődött. A nagy megugrásokat 2016-ban és 2018-ban alapvetően a nagy egyházi építkezések támogatása okozza. Tavaly a 145 milliárdból 99 milliárd beruházásokra ment. Ez azt is jelenti, hogy az egyházakon keresztül a kormányzat elsősorban az építőipart támogatja - írta a G7.