Eddig mintegy 340 ezer címen, az összeírásba bekerült lakások háromnegyedében zárult le sikeresen az adatfelvétel. A többi cím felkeresése jelenleg is zajlik. Azok, akik a mintába bekerültek, értesítést kaptak arról, ha már kereste, de nem találta őket otthon a számlálóbiztos - írja közleményében a KSH.

A statisztikai hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy senki ne lepődjön meg, ha a számlálóbiztosok az előttünk álló négynapos hétvégén is kopogtatnak, remélve, hogy több háztartást találnak otthon, mint a hétköznapokon. A válaszadás egy átlagos háztartásban mindössze 30-40 percet vesz igénybe, a kérdések pedig mindennapi életünkről szólnak.

"Azt javasoljuk, hogy az érintettek az értesítőn található telefonszámon előre egyeztessenek időpontot a kérdezőinkkel. Így segíthetik a munkájukat, és nem fogják Önöket zavarni a hosszú hétvége alatt - mondta el Virágh Eszter, a Mikrocenzus szóvivője.

A mikrocenzus sikeres lebonyolítása társadalmi érdek: a KSH ugyanis csak akkor tud hiteles adatokkal a lakosság, a szakmai és civil szervezetek, kutatók, döntéshozók szolgálatára lenni, valamint régiónként és járásonként is reprezentatív statisztikai adatokkal szolgálni, ha a lakosság mintába bekerült tíz százaléka (közel egymillió ember) válaszol a kérdőívekre. A mikrocenzus első eredményeinek megjelenése 2017 májusára várható, segítségükkel pedig hazai, európai uniós és más nemzetközi támogatásokra is hatékonyabban pályázhatunk.