Egyre gazdagabbak a gazdagok, és szegényebbek a szegények

Az OECD legtöbb országában az elmúlt három évtizedben jelentősen nőttek a jövedelmi különbségek, több államban pedig sosem látott mértékű szakadék alakult ki a szegények és a gazdagok bevételei között.
Inforádió, 2015. november 3. kedd, 16:53
Fotó: Napi.hu

Míg a 80-as években a lakosság leggazdagabb 10 százalékának és a legszegényebb 10 százalékának jövedelme között hétszeres, a 2000-es évekre 9-szeres, mostanra pedig 9,6 szerese lett a különbség - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfrissebb, az egyenlőtlenségekkel foglalkozó kiadványából, amelynek budapesti bemutatóját kedden tartották.

"Magyarországon két időszakban növekedtek jelentősen a jövedelmi egyenlőtlenségek az utóbbi 25 évben. az egyik a piacgazdasági átmenet időszaka, a másik pedig a gazdasági válságot követő évek - 2010 és 2012 közötti időszak." - mondta a felmérésben a magyar adatokat kezelő Tárki vezető kutatója, Medgyesi Márton.

Magyarország a jövedelmek elosztásának egyenletességéről készített listán a 13. helyen áll, Ausztria mögött, és Németország előtt. Nagy-Britannia a 29., az Egyesült Államok a 31. Több feltörekvő gazdaságban, különösen Latin-Amerikában jelentősen csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek, a szakadék azonban itt a legnagyobb.

Magyarországon az adatok szerint a 2000-es évek elejétől kezdve nagyjából a válságig csökkent, ott stagnált, majd 2010 körül ismét emelkedett az elosztásban megmutatkozó különbség. OECD szinten a jelenség egyik oka sok más mellett a gazdasági válság hatása, az újraelosztás változása, másrészt a nem szabványos foglalkoztatási formák, vagyis az önfoglalkoztatás, részmunkaidős állások növekedése. 1995 és 2007 között az összes új állás 43 százaléka ilyen volt. Ez ráadásul csak nagyon keveseket segít vissza a munkaerő-piacra, a kutatás szerint a fiatalokat és a nőket szinte egyáltalán nem, az idősebb férfiakat sokkal inkább - mondta el a kutatás egyik szerzője, Michael Förster. A nagyobb társadalmi egyenlőtlenségek a kutatás megállapítása szerint káros hatással vannak a hosszú távú gazdasági növekedésre is.

"Ami engem leginkább meglepett az adatok közül, az a vagyon hatalmas koncentrációja - amire természetesen számítani lehetett, de nem ilyen mértékben. Az derült ugyanis ki a 18, erről adattal rendelkező OECD országról - amelyben ilyen statisztikák hiánya miatt Magyarország nincs benne -, hogy az összes vagyon alig három százalékán osztozik az emberek legszegényebb 40 százaléka, míg a leggazdagabb háztartások 10 százaléknál koncentrálódik az összes vagyon fele, a középső további 50 százaléknál pedig a teljes vagyon 47 százaléka" - nyilatkozta az InfoRádiónak Michael Förster.

Az egyenlőtlenségek csökkentésére megoldásként egyebek közt a foglalkoztatás előmozdítását és minőségi munkahelyek létrehozását, a nők gazdasági életben való nagyobb részvételét, a hatékonyabb újraelosztást és a készségszerzés, oktatás fejlesztését ajánlják az OECD országoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.11.04 07:57

@matyi2010: ehhez verekedés helyett tárgyalás és konszenzus kell.
-Naiv emberke vagy!Tárgyalni csak akkor érdemes ha van mögötte erő.Akkor hajlandó a részvényes,menedzser lemondani a nyereség egy részéről.Mások szép szeméért nem hinném....Lassan szakember hiány lesz hazánkban.Ez is emeli a béreket,nem is kicsit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.11.03 19:00

Zodiakus, 2015. november 3., kedd 18:26

Némi igaza van, 20-30%-ban nyilván segítene egy hatékony érdekképviselet. Az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek verekedős-romantikus bérharcai óta sokat változott a világ.
Nyilván ennyit segíthet egy választóinak többségéhez lojális kormány, de a legfontosabbnak (40-60%) a növekedésorientált gazdaságpolitikát tartom, ehhez verekedés helyett tárgyalás és konszenzus kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.03 18:26

@matyi2010: Aki többet dolgozik - persze nem úgy, hogy homokot talicskázik egyik kupacból a másikba- sokat tanul az jobban él.
-Ez a lemez forgott itt húsz évig.A probléma ettől összetettebb,bonyolultabb.
Röviden,nincs aki harcolna a nagyobb bérekért,és magától ezt senki nem adja.Ott nyugaton azokért az általunk irigyelt bérekért igen sokat tüntettek,sztrájkoltak,verekedtek a rendőrökkel.És ez még a mai nap is így van.És nálunk????Nálunk volt hasonló???Nem,nem volt.Gyáva népnek ennyi a bére!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.11.03 17:20

Zodiakus, 2015. november 3., kedd 17:03

Aki többet dolgozik - persze nem úgy, hogy homokot talicskázik egyik kupacból a másikba- sokat tanul az jobban él. Ezt láttuk az NSZK és NDK, Észak és Dél Korea példáján.
Ez jól is van így.
Azon kell dolgozni, hogy valós teljesítmény különbség legyen a jövedelemkülönbség alapja, hogy mindenki hozzáférjen a tanuláshoz, munkához, vállalkozási lehetőséghez.Akkor akár nagyobb is lehet a különbség...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.03 17:03

több államban pedig sosem látott mértékű szakadék alakult ki a szegények és a gazdagok bevételei között.
-Isten hozott a kapitalizmusban!!!Gondolom erről 1988-90 között mélyen hallgattak az új elvtársak!!!Ezt jól beszoptuk!!!A kezdetén lehetett volna ez ellen tenni.Ma már késő .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html