Július 31-től egy nagyon komoly kánikulai időszak kezdődött, ami egészen augusztus 6-ig tartott. Utána is csak egy néhány napos felfrissülés következett, és augusztus 12-ig nagyon magas hőmérsékleteket tapasztaltunk országszerte - mondta Lakatos Mónika az InfoRádióban.

A mostani hőhullám a második legmagasabban tetőzött a megfigyeléseink szerint. Ennél magasabb hőmérsékletet csak 2007-ben mértünk, amikor 30 fok volt a napi középhőmérséklet a hőhullám csúcspontján. Az idei hőhullám során pedig az országos napi középhőmérséklet 29,1 Celsius-fok volt.

Egész augusztusban alig volt néhány olyan nap, amikor az országos átlagos érték alá süllyedt a középhőmérséklet. Nagyon sok meleg éjszaka volt, sokfelé 24 fok alá sem süllyedt a minimum hőmérséklet, a legmagasabb hőmérséklet pedig augusztus 4-én 40,3 Celsius-fok volt. Az éghajlatkutató szerint az idén tapasztalt hőhullámok és heves időjárási események összhangban vannak az éghajlatváltozással.

Az augusztus eleji hőhullám különlegessége volt, hogy nemcsak kisebb területen volt, hanem Dél-Spanyolországtól egészen a Kaukázusig, Lengyelország déli területéig tartott, hatalmas területen alakult ki a hőhullám" - mondta az OMSZ munkatársa.

Ez a jövőben tapasztalható éghajaltváltozás egyik jellemvonása. A mi térségünkre is a melegedés jellemző: a magas hőmérséklettel összefüggő szélsőségek gyakoribbakká váltak a megfigyeléseken, és a jövőben is ez várható - fogalmazott az éghajlatkutató.

Két regionális klímamodellel végeznek szimulációkat, amelyek eredménye szerint a hőhullámos napok száma a század végére elérheti akár az egy hónapot is. Területi különbségek is mutatkoznak: különösen a közép-magyarországi - dél-alföldi régiók a veszélyeztettek ebből a szempontból.

Címlapkép: MTI/EPA/Christoph Schmidt