Egyszerűbb pályázatokat ígér Varga

Stabilabb növekedési pályára állt a magyar gazdaság az elmúlt hónapokban, ami alapot ad a további fejlesztési célok megvalósítására – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, a Díj a sikeres vállalkozásokért januári elismeréseinek átadásán.
MTI-Eco, 2015. február 19. csütörtök, 12:22
Fotó: Napi.hu

Emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy európai összevetésben a magyar gazdaság a legeredményesebb legyen - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter felidézve, hogy tavaly a második és a negyedik negyedévben is a legmagasabb növekedési ütemet érte el a GDP bővülése az Európai Unióban. Hozzátette, hogy 2014 utolsó negyedévében a várakozásokat túlteljesítve, 3,4 százalékkal nőtt a gazdaság, az éves bővülés pedig 3,5 százalék volt.

A nemzetgazdasági miniszter a díjátadó előtti beszédében kitért arra, hogy Brüsszelben jóváhagytak öt operatív programot, amelyek közül három érinti a Nemzetgazdasági Minisztériumot: a gazdaságfejlesztési operatív program, a településfejlesztési operatív program és a versenyképes Közép-Magyarországról szóló operatív program is zöld jelzést kapott. Nem kevés pénzről van szó, 4500 milliárd forintot mozgatnak meg ezek a programok - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

A tavasszal induló pályázatok egyszerűbbek, átláthatóbbak lettek, és egy új elem is megjelent: a visszatérítendő támogatási forma, így lehetőség lesz olyan összegek felhasználására a gazdaságban, amelyek újra és újra segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások fejlesztéséhez - fejtette ki.

Varga Mihály kitért a szakképzési rendszernek a gazdaság igényeihez jobban igazított megújítására is. Hozzátette: számítanak arra, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül a vállalkozások partnerek lesznek a gyakorlati képzési helyek megteremtésében, amelyekkel reményeik szerint a fiatalok sokkal biztonságosabban tudnak elhelyezkedni. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: céljuk, hogy jelentősen bővüljenek a képzési helyek, elérjék a németországi 50 százalékos arányt. Jelenleg a fiatalok 25-30 százaléka tud vállalatoknál szakmai tudást szerezni - jegyezte meg.

Varga Mihály felidézte: több mint másfél éve hozták létre a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést, azóta minden hónapban három, szakmai zsűri által kiválasztott céget díjaznak, törekedve arra, hogy reprezentálják, mi történik a magyar gazdaságban.

A hónap beruházója a Jász Plasztik Kft., a hónap kis- és középvállalkozása a Rábalux Kft., a hónap induló vállalkozása pedig a Sinetiq Kft. lett.

A Jász-Plasztik Kft-t 1990-ben alapították, ekkor műanyagfeldolgozással és szerszámkészítéssel foglalkoztak, tevékenységi körük később kibővült a egyebek mellett akkumlátorgyártással is, amelyben ágazati piacvezetők Magyarországon. A vállalat fontos járműipari alkatrész beszállító, de szállít az elektronikai iparnak és a háztartási készülékgyártóknak is. A Jász Plasztik Kft. 2500 alkalmazottat foglalkoztat, a cégnek közvetetten dolgozók száma megközelíti a 6 ezret. A vállalat nettó árbevétele 2014 első felében 39,5 milliárd forint volt, amelynek 23 százaléka származott exportból.

A hónap kis-és középvállalkozása díjat a győri központú Rábalux Kft. kapta. A 20 éves cég piacvezető Magyarországon a világítástechnikai piacon, és Kelet-Közép-Európában is meghatározó szerepet játszik leányvállalatain keresztül. A cégcsoport konszolidált éves árbevétele megközelíti a 20 millió eurót. A Rábalux kiemelten foglalkozik a minőségbiztosítássl és a társadalmi felelősségvállalással is.

A hónap induló vállalkozása a másfél éve alakult Sinetiq Kft. lett. A neuromarketing médiakutatási technológiákkal foglalkozó cég fejlesztése érzelmi kutatásokkal segíti a média tartalomgyártók munkáját, amelynek segítségével a filmesek és reklámgyártók a jövőben hatásosabb, a nézők számára szórakoztatóbb tartalmakat állíthatnak elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK