Elbukhatja fő célját a kormány - folytatódik a recesszió

A magyar kormány mindenáron ki akar kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, ennek elérése azonban a mániákusan használt, kedvezőtlen mellékhatású eszközök miatt bizonytalan − állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzése.
Domokos László, 2012. október 29. hétfő, 08:00
Fotó: Napi.hu

A GKI eddig szerény (0,8 százalék) GDP-növekedést várt 2013-ra, a közelmúltban bejelentett újabb megszorítások nyomán azonban jövőre csak stagnálás körüli helyzet valószínű. A kiigazítás szerkezete − ennek keretében az adóemelések s különösen a bankadó felezésének elhalasztása − ugyanis nagymértékben rontja az üzleti környezetet. A jogbiztonság további megroppanása, a belföldi kereslet szűkülése, a hitelezés várható újabb visszaesése több kárt okoz, mint amennyi előny remélhető egyes munkavállalói csoportok foglalkoztatásának olcsóbbá válásától − vélik a kutatók. Így a foglalkoztatás továbbra is csak statisztikailag − a közmunka további bővítésével − javul, a versenyszférában szűkül.

A bruttó és nettó keresetek − mivel a szuperbruttó kivezetése és a járulékplafon megszüntetése kioltja egymást − hasonlóan, 4 százalék körüli mértékben nőhetnek. Az inflációt a közműadó bevezetése éves átlagban 5,5 százalék körülire emeli. Ez azt jelenti, hogy az idei 5,9 százalékhoz képest alig lesz csökkenés, sőt a gyorsulás sem zárható ki. Így a reálkeresetek és a reáljövedelmek 1,5, a fogyasztás 1 százalékkal csökkenhet.

A prognózis szerint a magyar államadósság jelenleg viszonylag kedvező − de egy IMF-megállapodás által lehetővé tettnél költségesebb − finanszírozhatósága valószínűleg csak átmeneti jelenség. Ez ugyanis jórészt a nagy jegybankok likviditásbővítő lépéseinek és az EU−IMF-megállapodás részbeli piaci beárazásának következménye − vélik a GKI kutatói.

Prognózis (előző év=100)

20122013
GDP98,5100,0
Beruházások96,098,0
Ipari termelés101,0102,5
Építés-szerelés93,098,0
Kiskereskedelmi forgalom98,098,5
Export102,0107,0
Import101,5106,5
Külkereskedelmi egyenleg (milliárd euró)7,07,7
Euróárfolyam (forint)290,0285,0
Áht-hiány (pénzforgalmi, milliárd forint)700,0800,0
Bruttó átlagkereset104,5104,0
Fogyasztói árindex105,9105,5
Munkanélküliségi ráta (év végén, százalék)11,010,8
Forrás: GKI

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.10.29 15:49

@labandy: És görögország???....meg majd jön spanyol ,meg olasz ...,persze el lehet menni...

...Hajrá Matolcsy!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2012.10.29 10:58

@Vote: ez így van: a hiánycélt minden áron el akarják érni és ez az egyetlen előnyösnek mondható pontja a fidesz gazdaságpolitikájának. más kérdés, hogy az erre használt eszközöknek (minden áron...) hála most kellet a hiánycélt 2,2ről 2,7re emelni (+18%)... reméljük ez elérhető lesz...
az államadósság sajnos az eur/huf árfolyam függvénye. jelenleg (280as árfolyam mellett) előnyösnek tűnik, de 320 körül még a szocikat is sikerült túlszárnyalni (államadósság közel fele devizában).
a fidesznek van egy olyan "szabálya", hogy az eur/huf árfolyamot csak kedvezően értékelik... kár, hogy a világgazdaság nem ismeri (el) ezt a trükköt, amit csak az olyan szavazók fogadnak el, mint amilyen te vagy...:) neked meg úgyis mindegy, mert bármilyen szar lenne a gazdasági teljesítményünk, te akkor is a fidesz paneleit ismételgetnéd... ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2012.10.29 10:16

Nem tudom, hogy csak nekem tűnik-e fel az ilyen mondat, hogy "előny remélhető egyes munkavállalói csoportok foglalkoztatásának olcsóbbá válásától". Gyakorlatilag tudatosan a munkavállalók elszegényítése folyik, miközben hazudoznak a létbiztonságról. Lehet mondani, hogy magára vessen, aki korábban hitelekből finanszírozta meg lakását, berendezését, autóját, de akkor ez egy hosszabb időszakban kiszámíthatónak tűnt, társadalmi trendnek, másrészt munkát is generált a fogyasztás. Ellég, ha az építőipar tendenciát megnézzük. Tehát nem mondható, hogy a hitel csak rosszat hozott volna. Az Orbán kormány meg most úgy tesz, mintha mindezt a korábbi állam nem támogatta volna (ugye ők maguk indították el a lakásépítési hitelprogramot, meg a vállalkozóit még 1999-ben), mintha neki most ehhez semmi köze nem volna, nem volna köze a következményekért.
Csak megy a maga feje után és leszarja, hogy hány ember életét teszik tönkre. Ugyanis lehet arra ajátszani, hogy európa bérrabszolgái legyünk, csak éppen a korábban felvett lakossági hitelállomány törlesztő részletei nem lesznek kevesebbek, akár svejci frankos, akr forint.
Egyre inkábbb hajaz e kormány gondolkodásmódja, viselkedése a jakobinusok ámokfutására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.10.29 09:31

@Vote: "Egyebkent ugy tudtam, hogy a fo cel a hianycel tartasa es az adossagrata csokkenese, mindketto teljesult."

Arrol persze megfeledkezel, hogy mindez hogy sikerult: elloptak 3000 MRD Ft -ot. Csakhogy annak a penznek a seggere vertek az uraid, ugyhogy mostantol mar nem lesznek ilyen szepek a szamok. Az MNB tartalekaira nagyon faj a foguk, ha hozzafernek valahogy, akkor ujabb lopassal 2013 vegen is szepek lesznek a szamok. Oriasi siker, buszke lehetsz ezekre a tolvaj senkihaziakra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.10.29 09:29

Az Európai Unió szégyenei vagyunk Romániával Bulgáriával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html