Eldőlt: ezek a szolgáltatások drágulnak 2012-ben

Jóval többet kell majd fizetni a postai szolgáltatásokért jövőre, de emelnek a telefontársaságok is. A legkeményebb emelés az autópálya-matricáknál lesz, a MÁV viszont egyelőre titkolja, mennyivel drágít.
Diószegi József, 2011. december 30. péntek, 06:16
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Átlagosan hat százalékot meghaladó mértékben emelkedik jövőre a postai, közlekedési, távközlési szolgáltatások ára, amit az érintettek részben az áfa két százalékpontos növekedésével, illetve a kormány által várt jövő évi 4,2 százalékos inflációval indokolnak. A Magyar Telekom például azt közölte lapunkkal, hogy a díj változásának mértéke összességében a fogyasztói inflációt   követi,  bizonyos elemeiben azonban  eltér attól.

A sztrádák sokat kivesznek a zsebekből
Jelentős változás lesz az autópálya-használati díjakban, átlagosan 7,5 százalékkal emelkedik az e-matricák díja. A díjstruktúra legfontosabb újdonsága, hogy a heti (tíznapos) vignetta fenntartása mellett megszűnik a négynapos jogosultság a D1 kategóriában − a személyautók esetében. A mostani 1650 forint helyett így jövőre 2975 forintot kell fizetni egy felhajtásért.

Drágulnak a telefonhívások

A belföldi hívások ára 19 forintról 19,30 forintra, illetve 9 forintról 9,14 forintra emelkedik csúcsidőben, illetve azon kívül.  A mobilhívásokért pedig 70,10 forintot kell fizetni a jelenlegi 69 forint helyett, míg csúcsidőn kívüli 39,62 forintot a mostani 39 helyett. A Vodafone Magyarország egyes esetekben nem vagy csak kismértékben változtat a bruttó árakon, ami azt jelenti, hogy  bizonyos szolgáltatások esetében nettóár-csökkentést hajt végre. Nem  változnak a bruttó árak, egyes lakossági előfizetéses és feltöltőkártyás  tarifák fő perc- és sms-díjai esetében, az üzleti tarifák havi, perc-  és sms-díjai esetében, valamint a különböző népszerű opciók, amilyen  például a Családi opció esetében sem. Azonban mivel a két százalékpontos  emelés sok esetben nem kerek számokat eredményez, előfordulhat,  hogy egyes esetekben magasabb a szolgáltatás nettó ára, mint 2011-ben.

Emel a posta

Az MTI számításai szerint  egyes postai díjak − egy nemzeti fejlesztési miniszteri rendelet értelmében − január elsejétől 5−16,6 százalék között emelkednek. A szabványlevél díja 90 forintról 105 forintra nő, és ez 16,6 százalékos áremelést jelent. Az elsőbbségi küldemények ára 115 forintról 130 forintra emelkedik, ami 13 százalékos drágulás. Hasonlóan drágul a címzett reklámküldemények díja: 90-ről 105 forintra nő, az elsőbbségi küldeményeké pedig 115 forintról 130 forintra emelkedik. A levelezőlap és képes levelezőlap díja nem változik: elsőbbségi küldeményként 105 forintért, amúgy pedig 80 forintért továbbítja a posta.

A személyszállítás is többe kerül

A vasúti és a közúti személyszállítás díja a tegnap megjelent rendelet szerint mindössze az áfaemelés mértékével változik. Jövőre emellett megszűnik a regisztrációs jegy is - ezt tavaly márciustól kellett kiváltaniuk a hat év alattiaknak és a 65 év felettieknek. Ezzel a szolgáltatók több száz millió forintot tudnak spórolni. A regisztrációs jegyre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, a pontos utasforgalmi adatfelmérést a középtávon bevezetni tervezett e-ticketing rendszer hatékonyabban segítheti majd a szaktárca közleménye szerint. Budapesten nem kell drágulásra számítani a közösségi közlekedésben, emellett új termékeket is bevezetnek 2012-től, például csoportos napijegyet. A  pótdíj azonban 33 százalékkal emelkedik. Egyik-másik vidéki városban − például Debrecenben − emelkednek a tarifák.

 

Véget ér a rezsiköltségek befagyasztása
Január elsejével a villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árai szolgáltatónként változnak, országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek − adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az áfakulcsváltozás hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamosenergia-árak országos átlagban 2,7 százalékkal emelkednek. A földgáz esetében az egyes díjak − az indokolt költségek változásával összhangban − 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az áfakulcs-módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent. A távhőszolgáltatás árai szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totimi53, 2012.01.01 20:33

Kedves előttem szólók! Nem tudom, figyeltétek-e, de az elmúlt évben/ években évközben is voltak REJTETT áremelések. Igaz, esetenként csak néhány 10fillér/egység, ami talán fel sem tűnt Nektek, hiszen nem volt igazán megterhelő, illetőleg feltűnő. Én - sajnos - elég sűrűn nézem az egységnyi energiára eső árakat, így találtam időnként 40-50-60 filléres többleteket egységenként. Amit most bejelentettek, az csak ELTERELÉS, hogy a későbbiekben ne számolgassunk, ha többet számláznak. Ez az én aprócska meglátásom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyalog, 2012.01.01 17:42

Ez már tényleg rablo banda .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.30 16:22

@smithron: Jól csinálta, nálunk is megkezdtük a szálak elvarrását, a költségek radikális csökkentését. Mobilelőfizetés megszűntetve, telefon átalányonon, net olcsóbb kiadás, szürkevíz másodlagosan hasznosítva, fűtés korlátozva, élelmiszerkiadás csökkentve.
Kultúra? meglátjuk.
Megtakarítás - nincsen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gg11, 2011.12.30 12:56

Eldőlt mindenkinél hiszen rengetegen térnek át fa tüzelésre,így teszem én is.Mi lesz veled gázszolgáltató?Ráterhelik a panellakásokra.Már elkezdték Orosházán.Kötelező mindenkinek 7.000.-forintot befizetni,függetlenül hogy tartozik vagy sem vagy kikapcsolják a gázt.Elkezdődött.Panel lakásoknak annyi............
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2011.12.30 12:18

Posta, MÁV, telefontársaság nem érint, az autót már régen eladtam, a háztartási energiafelhasználást még tudom csökkenteni fájdalom nélkül kb. 10%-kal. Az élelmiszert is tudom csökkenteni minőségileg. Mobiltelefont lecsökkentem 10%-kal, a kultúrát még nem szándékozom.
2011-ben a 2010-es havi költségeket tartottam, minden többletet félretettem dollárba, egy kis aranyba.
Meglátjuk, ezek az intézkedések mire lesznek jók.
Ha nem lesz ingatlanadó, és nem száll el nagyon az infláció, akkor kihúzom baj nélkül 2012-t.
És még 2013-ban is tudok visszavenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html