Élesítik az EU-s atombombát Orbánék ellen

Európai parlamenti képviselők a héten kezdeményezhetik a Magyarországnak járó uniós támogatások leállításával és a magyar kormány szavazati jogának megvonásával járó uniós jogi procedúra elindítását. A Financial Times csepeli életképpel támasztja alá, mi lehet ennek hátterében.
Komócsin Sándor, 2017. május 15. hétfő, 14:56
Fotó: Napi.hu

Nánássy Lajos 77 éves népdalénekesnek elege van Európa képmutatásából. Szerinte az EU túl puhán kezeli a menekülteket, túl sok hatalommal rendelkezik és itt az ideje, hogy befejezze Magyarország zaklatását. A németek, a belgák, a franciák rasszizmussal vádolják a magyarokat, pedig tele van a történelmük ilyesmivel.

Az idős úrral a Fidesz csepeli "Állítsuk meg Brüsszelt!" gyűlésén találkozott a Financial Times (FT) tudósítója. Határok nélküli világról álmodnak - toldotta meg a "rettentő" vádakat Németh Szilárd szónoklatában, akit az FT vezető fideszes parlamenti képviselőnek mutat be.

Nem tartja a szavát

Az újságíró ezután körbenézett és egy posztindusztriális budapesti külvárost látott a kommunista éra elhagyott üzemeivel és lakótelepeivel, amelyeket elgazosodott üres telkek vesznek körül.

A cikk emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hónapban megígérte európai politikai szövetségeseinek, hogy felhagy Brüsszel állandó támadásával, ám az egyre populistább kormányfő, aki vitát kavart illiberális reformjaival, az FT tudósítója szerint kevés jelét mutatja annak, hogy fordítana politikáján.

Segítenek hergelni

Ehelyett az elmúlt hetekben beleerősített EU-ellenes kampányába. Mivel a magyarok többsége ellenzi az uniós kilépést, arról beszél, hogy meg akarja reformálni, konzervatívabbá akarja tenni az államközösséget. Elemzők szerint valójában népszerűségének romlását akarja megállítani hithű támogatóinak mozgósításával a brüsszeli elit ellen.

A jövő évi parlamenti választások előtt abban bízhat, hogy kemény hangütése segíthet a Fidesznek elhárítani a nacionalista riválisok, például a Jobbik felől érkező támadásokat. Ebben a környezetben a kezére játszik, ha újabb bírálatok érik Brüsszelből, mivel azok segítik hergelni a nacionalista szavazókat.

Nem kötelessége

Az FT cikke ezt követően emlékeztet arra, hogy Magyarország az uniós pénzelosztás egyik jelentős haszonélvezője. Meglepő, hogy Csepel az euroszkeptikus hangulat egyik melegágya. A városrész új kikötővel, utakkal és szennyvíztisztítóval gazdagodott uniós pénzeknek köszönhetően. Ugyanakkor a sok beáramló forrás ellenére a magyarok bére nem közelítette meg a nyugati szintet, amit bizonyára nem vesznek jó néven.


Orbán úgy gondolja, hiába érte el 2015-ben a GDP öt százalékát az országba áramló uniós támogatás, ezért cserébe nem kötelessége támogatni azokat az európai döntéseket, amelyekkel nem ért egyet. Uniós bírálói azonban nem értenek ezzel egyet.

Elég volt a magyarokból

Rég elfogyott a türelmünk - mondja Frank Engel luxemburgi európai parlamenti képviselő, a magyar miniszterelnök egyik legkeményebb bírálója. Néhány képviselőtársaival együtt a héten el fogják indítani az "Article 7.1" határozathozatalai procedúrát, amelynek célja, hogy az uniós alapszerződés 7. cikkelyének megsértésére hivatkozva megvonja az uniós támogatásokat és a tagállami szavazati jogot azoktól az EU-s országoktól, amelyek megsértik az uniós alapelveket.

Nem akarnak belefolyni

A kezdeményezéshez konszenzusos támogatás kell, és biztosra vehető, hogy a lengyel kormány nem fogja megszavazni, hiszen neki magának is hasonló vitái annak az EU vezetésével, mint Budapestnek. Az Európai Bizottság szintén óvatosságra int a drasztikus lépéseket illetően.

Hegedűs István a Magyarországi Európa Társaság elnöke azt szeretné, ha a bizottság a kormányéhoz hasonló reklámkampányban cáfolná Orbánék állításait, ám Brüsszel idegenkedik ettől. Nem akarnak nyilvános politikai csatározásba keveredni egy tagországgal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2017, 2017.05.17 08:44

@Warlock: "(ld. rodent a másik topic-ban)"
Láttam, csak sajnos nincs időm belemenni a hülyeségeibe. Nem vok segílytúrista... :)

"Nehéz elhinni, hogy magától legyen valaki, kvázi meggyőződésből ennyire debil. "
Egyszerűen a propaganda kimosta a gondolkodó képesség utolsó szikráját is ezeknél.
Egy idézet az NWO egyik gurujától:
"Az emberek nemsokára nem lesznek képesek maguktól gondolkodni, és a médiától fogják elvárni, hogy gondolkodjon helyettük."
Z.Brzezinski
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.05.17 08:36

@MLB2017: "A kraxi kölök eddig ezt-neked néven írogatott"

Akkor jól színészkedik... határozottan értelmesebbnek tűnik az ezt-nekednél, az komplett elmebeteg volt, mint a földnyúzó. Ha ugyanaz az ember, akkor jól játszik... :DDD

"Ezek nem bértollnokok. Ilyen hülyéknek senki nem fizetne. Sőt szerintem fogalmuk sincsen róla mi az az 'NWO'."

Nehéz elhinni, hogy magától legyen valaki, kvázi meggyőződésből ennyire debil. Szerintem fizetik őket ezért amit itt előadnak... Olvasd el mit írnak migráns-arab kérdésekben (ld. rodent a másik topic-ban). Kizártnak tartom, hogy ilyen csökkent értelmű legyen, 1000% hogy fizetik őket ezért... hidd el... még borzasztóbb lenne, ha nem így lenne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.05.17 08:31

@Warlock: A kraxi kölök eddig ezt-neked néven írogatott, ez csak egy foldnyuzoszintű buta troll. Provokál, öklendezik értelmes, összeszedett írást még nem láttam tőle.
Ezek nem bértollnokok. Ilyen hülyéknek senki nem fizetne. Sőt szerintem fogalmuk sincsen róla mi az az 'NWO'.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.05.17 07:52

@Warlock: "Jól van "interlock" te csak mond a magadét, hiszen téged azért fizetnek, a "tutit, meg majd az "zemberek" eldöntik!"

Okostojás... el... mint 2010-ben és 2014-ben... 18-ban is el fogják...

Bár fizetnének... Egyik szekta sem akar felvenni, mert nem vagyok hithű... meg kevés lenne az nekem szerintem. Ha küldesz árajánlatot, téged is meghallgatlak. NWO-ék mit kínálnak nekem, hogy istenítsem őket mint te? Velem lehet beszélgetni, küldd el az ajánlatod... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.17 00:29

@krax: Igen, Tengiz, nem szégyellem, én ott csináltam karriert, amiből máig is élek. Bárki utánam csinálhatja, aki megtanul oroszul, angolul, meg szerez még 1-2 kurrens szakmát, diplomát. Neki se lesznek anyagi gondjai. És mellesleg rájön hogy mekkora tehénlepénnyel együtt hajították át őt magát is, a palánkon, az EU-nak nevezett trágyadombra, ja bocsánat, a liberálmédia hivatalos verziója szerint a "Kánaánba".

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html