Elhunyt a MÁV korábbi vezére

Augusztus 30-án, rövid súlyos betegség után, életének 63. évében elhunyt Kukely Márton, a MÁV egykori vezérigazgatója.
Szepesi Anita, 2019. szeptember 2. hétfő, 13:05
Fotó: Pixabay

Kukely Márton, a MÁV egykori vezérigazgatója, a CER Holding első embere a rendszerváltás utáni vasúti korszak meghatározó alakja volt - olvasható az iho.hu portálon.

A volt MÁV-vezér a középiskolai érettségi után MÁV ösztöndíjjal tanult a Moszkvai Vasútmérnöki Egyetem Biztosítóberendezési és Távközlési Karán, ahol 1980-ban szerzett diplomát. A magyar vasúton Záhonyban kezdett mérnök-gyakornokként. Vezérigazgatói megbízását 1999. május 26-én vehette át.

Vezérigazgatóságának első évében zajlott a Budapest-Szob fővonal felújítása, zöld utat kapott a magyar-szlovén vasútvonal megépítése. Átadták a Rákospalota-Újpest-Veresegyház-Vácrátót vasút 31 kilométeres villamosítását, továbbá megkezdődött a záhonyi átrakókörzet rekonstrukciójának első üteme. A 2000-2001-ben, a folytatódó beruházások keretében átadták a villamosított Székesfehérvár-Celldömölk vonalszakaszt, 2000. július 14-én felavatták a Magyar Vasúttörténeti Parkot.

Pozíciójából új, MSZP-SZDSZ koalíciós kormány szakminisztere 2002. július 15-én mentette fel tisztségéből, helyére Mándoki Zoltánt nevezve ki.

A volt MÁV vezér 2004-től az MMV magánvasút vezérigazgatója, 2006-tól a CER vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója, 2015-től a CER Cargo Holding SE vezérigazgatója.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK